Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 15:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη 8,6% το 2021 – Στο 5,2% το α΄ εξάμηνο του 2022 

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη 8,6% το 2021 – Στο 5,2% το α΄ εξάμηνο του 2022 

Ελαφρώς υψηλότερες είναι οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022, με τις αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο του ΚΕΠΕ, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει το 2021 με ρυθμό 8,6%, έναντι 8,5% των πρόβλεψης της Κομισιόν.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 5,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την Επιτροπή να κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 4,9% για το σύνολο του 2022. 

Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, το 8,6% συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης για το 2021, ενώ παράλληλα όπως επισημαινεί στη διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες στην παραγωγή από την πανδημία και να επανέλθει στα επίπεδα στις αρχές του 2019. 

Το ΚΕΠΕ την αισιόδοξη αυτή άποψη τη στηρίζει σε μια σειρά από παράγοντες (το δελτίο έχει συνταχθεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). 

  • Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παρουσίασε ετήσια αύξηση 4,7% το γ’ τρίμηνο του 2021, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 114,2 μονάδες, έναντι 110,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 90,6 μονάδων ένα χρόνο πριν. Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιανουάριο του 2022 στη βιομηχανία ενισχύθηκε στις 116,8 μονάδες, από 109,1 τον Δεκέμβριο του 2021. Για να γίνει αντιληπτή η πρόοδος, επισημαίνεται ότι πριν από έναν χρόνο ο ανάλογος δείκτης βρισκόταν στις 94,9 μονάδες.
  • Η Ελλάδα παρουσίασε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη μεγαλύτερη –μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης– μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας. Ειδικότερα, η ανεργία στη χώρα μας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση καθώς από το 17,3% το 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.
  • Τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ήταν ο δεύτερος υψηλότερος (μετά την Ιταλία) στην Ευρωζώνη, 16,3%, σχεδόν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης ομάδας χωρών (4,3%). Η συνεχής άνοδος των επενδύσεων γίνεται πλέον αισθητή από τις νέες συμφωνίες που υπογράφονται από επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Cisco, η Pfizer, η JPMorgan κ.α. 
  • Νέα εκτίναξη κατά 4,3 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες, το συνολικό ύψος των οποίων έφτασε στα 180 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2011. Σωρευτικά η άνοδος των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020, φθάνει τα 35 δισ. ευρώ και αποτελεί επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, με αλλεπάλληλα lockdowns στην οικονομία για αρκετούς μήνες.
  • Ύστερα από μια χρονιά αρνητικών αποδόσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε σε θετικές αποδόσεις το 2021, παρά τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και τη συνδεόμενη αβεβαιότητα. Κατά τη διάρκεια του έτους 2021 η ελληνική οικονομία κατέγραψε σημαντικά σημάδια ανάκαμψης με θετικές προοπτικές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σειρά αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με τον στόχο επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα να πλησιάζει. Πρόσφατα, δε, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τη σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
    Το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία της οικονομίας. Σε αυτό βέβαια βοηθά πολύ το γεγονός ότι ο όγκος των προβληματικών δαμη εξυπηρετούμενων δανείων και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην
    πραγματική οικονομία.
  • Οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το 2022 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές. Σύμφωνα με έκθεση της Accor, «Northern Europe Travel Trends Report» η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των Βορειοευρωπαίων ταξιδιωτών. 
  • Η Αθήνα, τέλος, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρουσιάσει σημαντική πρόοδο ως διεθνής κόμβος απομακρυσμένης εργασίας υπερτερώντας σημαντικών ανταγωνιστών. Με βάση τα στοιχεία του NomadList.com, με αύξηση την τελευταία πενταετία περί το 194%, η Αθήνα βρίσκεται στην 4η θέση μαζί με τη Λισαβόνα, μπροστά από πόλεις όπως η Ρώμη και η Βιέννη.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News