Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 12:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο

Τον Νοέμβριο του 2021

Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο

Σημαντική άνοδο εμφάνισε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2021, δείγμα της ισχυρής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία του ΑΕΠ. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν δεδομένα σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε σε 25,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 40% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. 

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία με +181,2%. Αντίθετα, τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι επιχειρήσεις του τομέα Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών με +5,2%, ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία κατά -5,5%. 

Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο-1

Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο-2

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020, ως απόρροια της πανδημίας, και έχουν διπλογραφικά βιβλία, ο τζίρος για τον Νοέμβριο του 2021 καθορίστηκε σε 1,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 101,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. 

Την υψηλότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις με  +1.016,8%. Από την άλλη πλευρά, τη μικρότερη αύξηση εμφάνισαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Εκπαίδευση, με +17,9%. 

Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο-3

Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο-4

Οι παραπάνω εντυπωσιακοί ρυθμοί μεταβολής αποδίδονται αφενός στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία στο 9μηνο εμφάνισε ανάπτυξη 9,3%, αφετέρου στη χαμηλή βάση σύγκρισης με το πανδημικό 2020, όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομία τελούσε υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εξαγωγές: Ποιοι κλάδοι έφεραν το ρεκόρ των 36,3 δισ. ευρώ

Λιανεμπόριο: Αύξηση 13% στον τζίρο τον Οκτώβριο με άλμα στα ρούχα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News