BUSINESS & FINANCE

Το Eurogroup, η ανάπτυξη και στη μέση η επιστρεπτέα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μέσα στο Σαββατοκύριακο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση της δυνατότητας της εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων

Το Eurogroup, η ανάπτυξη και στη μέση η επιστρεπτέα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάθονται σήμερα στο τραπέζι εν μέσω της ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον για να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Eυρωζώνης το 2022.

Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Στην ατζέντα και 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα αλλά και άλλων χωρών όπως της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Όσο αφορά την Ελλάδα το σημερινό Εurogroup θα ανάψει και το τελικό πράσινο φως για να πάρει η χώρα τη δόση των 767 εκατ ευρώ από τα ΑΝFA’s. Είναι ξεκάθαρο βέβαια πως η συζήτηση για την νέα μετάλλαξη Όμικρον θα είναι το κυρίαρχο θέμα τουλάχιστον στα πηγαδάκια πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Παράταση για τις επιστρεπτέες

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μέσα στο Σαββατοκύριακο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση της δυνατότητας της εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων με έκπτωση 15% και μετά το τέλος του χρόνου. «Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε άλλη μια παράταση στην αξιοποίηση του 15%. Δηλαδή να μπούμε και λίγο στο 2022 ώστε ο πολίτης που έχει τη δυνατότητα να έχει επιπλέον έκπτωση 15%, να μην την εξαντλήσει στο τέλος του έτους, αλλά να καλύψει και ένα μικρό χρονικό διάστημα του 2022. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση διευκολύνουμε την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Τον δρόμο για τη νέα παράταση άνοιξε η απόφαση της Κομισιόν στις 18 Νοεμβρίου που δίνει στα κράτη-μέλη την δυνατότητα παράτασης της αποπληρωμής τόσο των επιστρεπτέων, όσο και παράτασης του πλαισίου των παγίων δαπανών. Σύμφωνα με την απόφαση, το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων θα μπορούσε να επεκταθεί έως και τον Ιούνιο του 2022.

Το σημαντικότερο όμως που προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση είναι πως τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα, από τις 30 Ιουνίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023, να μετατρέπουν επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις.

Τα στοιχεία της ανάπτυξης

Το βλέμμα του υπουργείου Οικονομικών είναι στραμμένο σήμερα στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ανάπτυξη πάνω από 11% καθώς το τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκε θετικά από την καλή πορεία του τουρισμού.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο τουρισμός ανέκτησε για φέτος και για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, περίπου 55% του τζίρου που είχε πριν την πανδημία, δηλαδή το ίδιο διάστημα του 2019, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη της Τράπεζας Πειραιώς είναι κοντά στο 10-11% για το τρίτο τρίμηνο ενώ το ΚΕΠΕ βλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 11,5%. Για το ίδιο τρίμηνο, συνέχιση της ανάπτυξης έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, εκτιμά και η Eurobank.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάκαμψη «V» στην Ελλάδα; Όλες οι προβλέψεις για το ΑΕΠ και στο βάθος τα ρίσκα

Eurobank: Επιβράδυνση της ανάπτυξης θα δείξει το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συντηρητική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% – Ρίσκο η Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News