ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεμβολίαστοι: Μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα πρόστιμα για τους 60αρηδες

Ανεμβολίαστοι: Μέσα στην εβδομάδα  τα πρώτα πρόστιμα για τους 60αρηδες

Έως το τέλος της εβδομάδας, με καθυστέρηση ενός μήνα σχεδόν, φτάνουν τα πρώτα «ραβασάκια» με τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων εξηντάρηδων. 

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα πρόστιμα αναμένεται να αναρτηθούν στο taxis, καθώς έχουν γίνει όλες οι τελικές  διασταυρώσεις μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών και έχει  συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος ώστε να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων από την ΑΑΔΕ και να ανέβουν στο taxisnet. 

Τα πρόστιμα αφορούν 300.000 πολίτες άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν καθώς για αυτή την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν  απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριμελείς Υγειονομικές Επιτροπές  κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας, όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη εμβολιασμός.

Έτσι, οι πολίτες που είναι άνω των 60 και δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δουν το πρώτο πρόστιμο που αφορά τον μήνα Ιανουάριο και ανέρχεται (μόνο για τον Ιανουάριο) στα 50 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Σε μηνιαία βάση, τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους και πάρα τη σχετική υποχρέωση του δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η μέρα κάθε μήνα. Ο φορολογούμενος-ανεμβολίαστος 60αρης εάν δεν καταβάλει το ποσό του προστίμου θα χρεώνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE στο gοv.gr. Παράλληλα, μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω  της πλατφόρμας embolio.gov.gr. 

Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες έχουν δικαίωμα, μέσω των κωδικών τους taxisnet και μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης που θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμοδία υπηρεσία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News