ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα

Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε εμβολιαστική κάλυψη και φυσική ανοσία από νόσηση

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα

Το χειμερινό κύμα του κορωνοϊού γιγαντώνεται σε όλη την Ευρώπη, με τα νέα κρούσματα στις πέντε μεγάλες χώρες –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και τη Βρετανία- να αυξάνονται κατά 42% από την περασμένη εβδομάδα, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, διαπιστώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-1

Στην Ελλάδα, ο οίκος διαπιστώνει πολύ ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία πλέον αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-2

Καθώς τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού αυστηροποιούνται σε όλη την Ευρώπη, με έμφαση στον περιορισμό των κινήσεων των ανεμβολίαστων, η HSBC διαπιστώνει ότι τα μέτρα αυτά έχουν κάποια επιτυχία στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-3

Τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον το 60% και παρότι είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα ποσοστά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, εντούτοις είναι υψηλότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-4

Όπως σημειώνει η HSBC, η Βρετανία βρίσκεται σε διαφορετικό μονοπάτι: Τα κρούσματα διαμορφώνονται κατά μέσο όρο πάνω από τις 35.000 από την 1η Ιουλίου, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι ο πληθυσμός της έχει υψηλότερα επίπεδα φυσικής ανοσίας.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-5

Πραγματικά, στη Βρετανία, έχουν νοσήσει σχεδόν 10 εκατ. άτομα ή το 14,5% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC, η φυσική ανοσία στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το 9%.

Επιπλέον, η Βρετανία πιθανολογείται ότι ευνοείται από το γεγονός ότι χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, έχει δράση με μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τα εμβόλια mRNA, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-6

Και την ίδια στιγμή, η Βρετανία βρίσκεται «μπροστά» στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα-7

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πόσο θα κοστίσουν τα lockdowns – Τα σενάρια για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News