ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Ποια είναι η εικόνα της ανοσίας στην Ελλάδα σήμερα

Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε εμβολιαστική κάλυψη και φυσική ανοσία από νόσηση

AP Photo

Το χειμερινό κύμα του κορωνοϊού γιγαντώνεται σε όλη την Ευρώπη, με τα νέα κρούσματα στις πέντε μεγάλες χώρες –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και τη Βρετανία- να αυξάνονται κατά 42% από την περασμένη εβδομάδα, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, διαπιστώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera0

Στην Ελλάδα, ο οίκος διαπιστώνει πολύ ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία πλέον αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera1

Καθώς τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού αυστηροποιούνται σε όλη την Ευρώπη, με έμφαση στον περιορισμό των κινήσεων των ανεμβολίαστων, η HSBC διαπιστώνει ότι τα μέτρα αυτά έχουν κάποια επιτυχία στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera2

Τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον το 60% και παρότι είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα ποσοστά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, εντούτοις είναι υψηλότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera3

Όπως σημειώνει η HSBC, η Βρετανία βρίσκεται σε διαφορετικό μονοπάτι: Τα κρούσματα διαμορφώνονται κατά μέσο όρο πάνω από τις 35.000 από την 1η Ιουλίου, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι ο πληθυσμός της έχει υψηλότερα επίπεδα φυσικής ανοσίας.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera4

Πραγματικά, στη Βρετανία, έχουν νοσήσει σχεδόν 10 εκατ. άτομα ή το 14,5% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC, η φυσική ανοσία στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το 9%.

Επιπλέον, η Βρετανία πιθανολογείται ότι ευνοείται από το γεγονός ότι χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, έχει δράση με μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τα εμβόλια mRNA, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera5

Και την ίδια στιγμή, η Βρετανία βρίσκεται «μπροστά» στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

hsbc-poia-einai-i-eikona-tis-anosias-stin-ellada-simera6

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πόσο θα κοστίσουν τα lockdowns – Τα σενάρια για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News