Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 10:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο 10ετές ομόλογο: Προσφορές 15 δισ. ευρώ – στις 140 μ.β. +mid swaps το επιτόκιο

Νέο 10ετές ομόλογο: Προσφορές 15 δισ. ευρώ – στις 140 μ.β. +mid swaps το επιτόκιο

(upd) Με προσφορές ύψους 15 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για το νέο 10ετές ομόλογο, ύψους 3 δισ. ευρώ. Το spread διαμορφώθηκε στις 140 μονάδες βάσης επί των mid swaps, έναντι 145 μονάδων βάσης που ήταν η αρχική εκτίμηση. 

Οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ορίστηκαν ανάδοχοι.

Ο ΟΔΔΗΧ επιχείρησε την πρώτη έξοδο στις αγορές για τη χρονιά, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει και τα θετικά σχόλια από το review της Fitch, η οποία αργά το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές.

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά είναι και το γεγονός ότι σήμερα πέρασε σε θετικό έδαφος η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019.

Και ενώ οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά αύξησης των αποδόσεων για όλη την Ευρώπη, το έτος ξεκινά με υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα φτάσει έως τα τέλη του έτους ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και η Fitch θα ακολουθήσει τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο. Αναβάθμιση αναμένεται και από τη Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, σε πρόσφατη έκθεσή της, η JP Morgan συμβούλευε τους πελάτες της να βγουν long στα ελληνικά ομόλογα και να μπουν στην πρώτη έκδοση της χρονιάς. «Περιμένουμε ότι η έκδοση θα πάει καλά και θα συστήσουμε στους επενδυτές να τη χρησιμοποιήσουν σαν ευκαιρία για να ενισχύσουν τις overweight θέσεις τους στην Ελλάδα», ανέφεραν οι αναλυτές. 

Η JP Morgan ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα επικαλούμενη τις εποικοδομητικές προοπτικές που θεωρεί ότι εμφανίζει η Ελλάδα αλλά και την αξιοπιστία της στήριξης των εγχώριων ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ. 

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν με ευελιξία, για να αντιμετωπίσει τον πιθανό κατακερματισμό της αγοράς και ειδικά για να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα. 

Όπως επισημαίνει JP Morgan, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP ήταν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020. Ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αποπληρωμών των ομολόγων του PEPP το 2021 ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ. «Επομένως, μία δέσμευση για τη στήριξη της Ελλάδας μέσω της ενεργής στροφής των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν προς τους ελληνικούς τίτλους είναι αρκετά αξιόπιστη και εποικοδομητική κατά την άποψή μας», τονίζουν οι αναλυτές. 

Στο μέτωπο της προσφοράς, εκτιμούν ότι η Αθήνα θα εκδώσει ομόλογα 12 δισ. ευρώ το 2022. Με αυτή την πρόβλεψη, ακόμα εάν η ΕΚΤ διαθέσει το πολύ 1 δισ. ευρώ τον μήνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, θα είναι αρκετά για να καλυφθεί όλη η προσφορά ελληνικών τίτλων του 2022, εξηγούν. 

Άλλωστε, η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας (άνω των 30 δισ. ευρώ), το οποίο της δίνει την ευελιξία να παραμείνει εκτός των αγορών για 1-2 χρόνια, εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινωθούν σημαντικά, σημειώνεται. 

Διαβάστε επίσης: 

Ομόλογα: Έπεσε και το τελευταίο «προπύργιο» 10ετούς τίτλου με αρνητική απόδοση

ΟΔΔΗΧ: Με 10ετές ομόλογο η πρεμιέρα στις αγορές για το 2022

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News