Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 14:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Με 10ετές ομόλογο η πρεμιέρα στις αγορές για το 2022

ΟΔΔΗΧ: Με 10ετές ομόλογο η πρεμιέρα στις αγορές για το 2022

Οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ορίστηκαν ανάδοχοι για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το οποίο εγκαινιάζεται το πρόγραμμα δανεισμού για το 2022.

Η νέα κοινοπρακτική έκδοση, λήξεως Ιουνίου του 2032, θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν να επιχειρεί την πρώτη έξοδο στις αγορές για τη χρονιά, έπειτα και από το review της Fitch και στον απόηχο της αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές, αργά το βράδυ της Παρασκευής. 

Άλλωστε, η χρονιά ξεκινά με υψηλές προσδοκίες, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα φτάσει έως τα τέλη του έτους ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και η Fitch θα ακολουθήσει τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο. Αναβάθμιση αναμένεται και από τη Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου.

Παρότι η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ήταν μάλλον αναμενόμενη, εντούτοις η νέα προσφορά προκαλεί πιέσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης. 

Πάντως, σε πρόσφατη έκθεσή της, η JP Morgan συμβούλευε τους πελάτες της να βγουν long στα ελληνικά ομόλογα και να μπουν στην πρώτη έκδοση της χρονιάς. «Περιμένουμε ότι η έκδοση θα πάει καλά και θα συστήσουμε στους επενδυτές να τη χρησιμοποιήσουν σαν ευκαιρία για να ενισχύσουν τις overweight θέσεις τους στην Ελλάδα», ανέφεραν οι αναλυτές. 

Η JP Morgan ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα επικαλούμενη τις εποικοδομητικές προοπτικές που θεωρεί ότι εμφανίζει η Ελλάδα αλλά και την αξιοπιστία της στήριξης των εγχώριων ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ. 

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν με ευελιξία, για να αντιμετωπίσει τον πιθανό κατακερματισμό της αγοράς και ειδικά για να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα. 

Όπως επισημαίνει JP Morgan, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP ήταν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020. Ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αποπληρωμών των ομολόγων του PEPP το 2021 ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ. «Επομένως, μία δέσμευση για τη στήριξη της Ελλάδας μέσω της ενεργής στροφής των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν προς τους ελληνικούς τίτλους είναι αρκετά αξιόπιστη και εποικοδομητική κατά την άποψή μας», τονίζουν οι αναλυτές. 

Στο μέτωπο της προσφοράς, εκτιμούν ότι η Αθήνα θα εκδώσει ομόλογα 12 δισ. ευρώ το 2022. Με αυτή την πρόβλεψη, ακόμα εάν η ΕΚΤ διαθέσει το πολύ 1 δισ. ευρώ τον μήνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, θα είναι αρκετά για να καλυφθεί όλη η προσφορά ελληνικών τίτλων του 2022, εξηγούν. 

Άλλωστε, η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας (άνω των 30 δισ. ευρώ), το οποίο της δίνει την ευελιξία να παραμείνει εκτός των αγορών για 1-2 χρόνια, εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινωθούν σημαντικά, σημειώνεται. 

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

DZ Bank: Τουλάχιστον στο ΒΒ+ η Ελλάδα φέτος – Το εμπόδιο για τη γρήγορη έξοδο από το junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News