Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 17:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία Ελληνίδα στο τιμόνι της Deutsche Wohnen 

Μία Ελληνίδα στο τιμόνι της Deutsche Wohnen 

Στο πηδάλιο της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας Deutsche Wohnen, μιας εκ των μεγαλύτερων στη χώρα, τοποθετήθηκαν από κοινού η Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, ελληνικής καταγωγής, και ο Λαρς Ουρμπάνσκι ως συν-διευθύνοντες σύμβουλοι. Τα σχετικά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Deutsche Wohnen, ενώ έρχονται ως επιστέγασμα της εξαγοράς της από την ανταγωνίστριά της Vonovia. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η Vonovia, η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γερμανία, απέκτησε την Deutsche Wohnen και το τίμημα που κατεβλήθη ήταν της τάξεως των 19,1 δισ. ευρώ.

Σήμερα η πρώτη έχει στην κυριότητά της το 87% της δεύτερης. Υπό το πρίσμα αυτό και τον συνεπαγόμενο διοικητικό ανασχηματισμό, ο Ολαφ Βέμπερ, γενικός οικονομικός διευθυντής της Vonovia, θα διαδεχθεί τον Φίλιπ Γκρόσε ως γενικός οικονομικός διευθυντής της Deutsche Wohnen στις 31 Μαρτίου. Ο Βέμπερ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής των οικονομικών και διαθεσίμων στη Vonovia, θα είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά στο διοικητικό συμβούλιο της DW. Από την 1η Απριλίου θα αναλάβει επίσης τη λογιστική, τον έλεγχο και τους τομείς των επενδυτικών σχέσεων και της φορολογίας. 

Η Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου προέρχεται και αυτή από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Vonovia, όπου κατείχε τη θέση της γενικής διευθύντριας για το πεδίο της προστιθέμενης αξίας. Στα νέα της καθήκοντα στην Deutsche Wohnen θα έχει αρμοδιότητες την τεχνική υποδομή, την πληροφορική, τις νέες και υφιστάμενες επενδύσεις, τη νομοθεσία και τη συμμόρφωση προς αυτήν, τη βιωσιμότητα και τις σχέσεις με τον δημόσιο τομέα. Ο συν-διευθύνων σύμβουλος Λαρς Ουρμπάνσκι είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ακινήτων, τη διαχείριση εγκαταστάσεων, τις πληροφορίες και τη στρατηγική των πελατών, τους ανθρώπινους πόρους, τη διαχείριση επενδύσεων, την ενοποίηση και τη συντήρηση. Προηγουμένως ήταν γενικός διευθυντής στην DW. 

Η Χελένε φον Ρέντερ αναλαμβάνει την προεδρία του εποπτικού συμβουλίου της τελευταίας, ενώ διατελεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την ψηφιοποίηση και την καινοτομία στη Vonovia. Aξίζει να αναφερθεί πως η συνένωση δυνάμεων των δύο ομίλων κατασκευών των Deutsche Wohnen και Vonovia έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη από τις επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες διεκπεραιώθηκαν την παρελθούσα χρονιά στην αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου, όπως αναφέρει σχετικώς σε επισκόπηση του 2021 το περιοδικό Forbes. Η εξαγορά της Deutsche Wohnen,  η οποία αρχικώς είχε προβληματίσει πολλούς στη Γερμανία και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου η στέγη σπάνιζε και ήταν ακριβή, προσφέρει στη Vonovia πρόσβαση σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο διαμερίσματα.

Το θετικό της συμμαχίας, όπως αναφέρει το Forbes, έχει να κάνει με το ότι ο συνδυασμός των πόρων των δύο ομίλων, που ήταν μέχρι πρότινος ανταγωνιστές μεταξύ τους, θα τους βοηθήσει να περιορίσουν τις υπερβάσεις κόστους. Οπότε θα προκύψει εξοικονόμηση κεφαλαίων, η οποία ίσως συμβάλει στο να ανακοπεί η άνοδος του κόστους για τους ενοικιαστές. Βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, η οποία αφορά τη μείωση του ανταγωνισμού. Η Vonovia είχε και παλαιότερα αποπειραθεί να αποκτήσει την DW. Τελικώς κάνοντας αλλαγή στην τακτική της, κατόρθωσε να εκπληρώσει τον στόχο της, ενώ προσέλαβε και συμβούλους, ώστε να πείσουν τους μετόχους της Deutsche Wohnen πως δεν είχε εχθρική πρόθεση – πάντως, η εξαγορά έγινε χωρίς να υπάρξει το πράσινο φως της πλειοψηφίας. 

Διαβάστε επίσης:

Coca – Cola: Σε υψηλό 3 μηνών η μετοχή

Πεθαίνει σήμερα το BlackBerry του Μάικ Λαζαρίδη

Σπ. Σκούρας: Από το χωριό της Ηλείας στην κορυφή της 20th Century Fox

Ποια ήταν η πρώτη (μαύρη) κυρία της Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News