Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 13:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ήταν η πρώτη (μαύρη) κυρία της Wall Street

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών

Ποια ήταν η πρώτη (μαύρη) κυρία της Wall Street

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή η Ernesta Procope, η οποία θεωρείται η «πρώτη κυρία» της Wall Street αλλά και η πρώτη μαύρη ιδιοκτήτρια επιχείρησης στον ιστορικό δρόμο της Νέας Υόρκης.  

Η Ernesta μετέφερε το γραφείο της στη Wall Street, στον αριθμό 97, το 1979 και πολύ γρήγορα κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς μεσίτες, σπάζοντας κάθε κοινωνικό ταμπού.  

Η εταιρεία της, η οποία ονομαζόταν Bowamn Co, μέχρι τότε είχε την έδρα της σε μια γειτονιά μαύρων στο Μπρούκλιν. Είχε ιδρυθεί το 1953, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του σύζυγό της. 

Από τους τρεις υπαλλήλους, σταδιακά η Bowamn Co μετεξελίχθηκε έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 σε μια εταιρεία 33 ατόμων, η οποία δραστηριοποιούταν κυρίως στην ασφάλιση ακινήτων και οχημάτων  

Στο πελατολόγιό της πολύ γρήγορα εντάχθηκαν μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, όπως η General Motors Co., η International Business Machines, η Kraft Inc. και η PepsiCo Inc. Από το 2012, τα κεντρικά της Bowman βρίσκονται περίπου δύο τετράγωνα μακριά από τη Wall Street. 

Το 1993, το επιχειρηματικό περιοδικό Black Enterprise χαρακτήρισε την Ernesta Procope ως την «η πρώτη κυρία της Wall Street» -έναν τίτλο, τον οποίο διατηρούσε μέχρι πολύ πρόσφατα. 

Έλεγε πως ήταν οκτώ χρόνια μικρότερη

Το κανονικό της όνομα ήταν Ernesta Gertrude Foster και είχε γεννηθεί με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 9 Φεβρουαρίου 1923, αν και η ίδια υποστήριζε ότι ήταν μικρότερη κατά οκτώ χρόνια, έχοντας έρθει στη ζωή το 1931.  

Οι γονείς της, Clarence και Elvira Lord Foster, ήταν μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες. Ο πατέρας της εργαζόταν ως συνοδός στην εταιρεία μεταφορών Cunard White Star Line. 

Τη δεκαετία του ‘50 η Ernesta απέκτησε την άδεια μεσίτη και αμέσως ίδρυσε την εταιρεία της, εις τη μνήμη του πρώτου της συζύγου, του Albin Bowman. Εξ ου και το όνομα. 

Ένα χρόνο αργότερα, παντρεύτηκε τον John Procope, στέλεχος marketing και διαφήμισης, ο οποίος αργότερα έγινε εκδότης της Amsterdam News, της εβδομαδιαίας εφημερίδας με έδρα το Χάρλεμ. 

Ασφαλίζοντας τους μαύρους

H εταιρεία ήταν αρκετά φειδωλή στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, πουλώντας ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου και κατοικίας με κόστος μόλις 25 δολαρίων, κατά κύριο λόγο στις μαύρες γειτονιές του Μπρούκλιν.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Procope δραστηριοποιούταν και στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του real estate, αγοράζοντας και ανακατασκευάζοντας περισσότερα από 500 ακίνητα μέσα σε 15 χρόνια, από το 1955 έως το 1970. 

Το περιοδικό Jet, το 1956, την τοποθέτησε στο εξώφυλλο του, γράφοντας τα εξής: «Η κυρία Οικοδόμος της Νέας Υόρκης – Η πρώτη μαύρη γυναίκα που έχτισε σπίτια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης». 

Το πρώτο σημαντικό σημβόλαιο που κέρδισε η Procope, ήταν με την Bedford-Stuyvesant Restoration Corporation. Ακολούθησαν η PepsiCo, η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και πολλά άλλα μεγαθήρια. 

Σήμερα, η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί και να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές – μεσιτικές εταιρείες της χώρας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς η ΜακΚένζι Σκοτ έγινε η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο

Το 35χρονο πουλέν του Πούτιν που πλέον κινδυνεύει να βρεθεί στα «γκουλάγκ»

Ο νέος αντίπαλος του Μασκ δεν είναι αυτός που νομίζετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News