Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 35χρονο πουλέν του Πούτιν που πλέον κινδυνεύει να βρεθεί στα «γκουλάγκ»

Ο λόγος για τον Ilya Sachkov

Το 35χρονο πουλέν του Πούτιν που πλέον κινδυνεύει να βρεθεί στα «γκουλάγκ»

Πριν από 2,5 χρόνια, σε μια τελετή απονομής επιχειρηματικών βραβείων στο Κρεμλίνο, ένας νεαρός επιχειρηματίας από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ονόματι Ilya Sachkov, συνομίλησε για λίγα λεπτά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της στιχομυθίας, ο φέρελπις επιχειρηματίας κάλεσε τον ισχυρό άνδρα της Μόσχας να επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας του, της Group-IB, για να δει εξ ιδίας όμμασι τις τεχνολογίες κατά της πειρατείας. «Σίγουρα θα εκπλαγείτε» είχε δηλώσει. 

Αυτές οι στιγμές αποτέλεσαν την κορύφωση του «success story» του Sachkov. Ο ίδιος είχε ιδρύσει την Group-IB από την εποχή που ήταν φοιτητής. Σταδιακά, από μία ασήμαντη εταιρεία κατάφερε να την εξελίξει σε μία από τις πλέον σημαντικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας στη χώρα. 

Είχε εκατοντάδες υπαλλήλους και είχε επεκταθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, βάζοντας «πόδι» στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. 

Όταν γύρισε η… τύχη

Όμως, η τύχη δεν ήταν επ’ αόριστο με το μέρος του Sachkov. Σήμερα ο 35χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται στη φυλακή, καθώς τον Σεπτέμβριο συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας, αντιμετωπίζοντας ποινή έως και 20 χρόνια κράτησης σε στρατόπεδο εργασίας. 

Η ακριβής φύση των εγκλημάτων, για τα οποία κατηγορείται, δεν έχει δημοσιευθεί, καθώς καλύπτεται από τη νομοθεσία περί απορρήτου στις υποθέσεις προδοσίας. 

Ωστόσο, όπως έχει πληροφορηθεί το πρακτορείο Bloomberg, η υπόθεση συνδέεται με μία από τις πλέον διαβόητες οργανώσεις χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης. 

Μία από τις φερόμενες παραβάσεις του Sachkov (αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί) είναι ότι παρέδωσε στην αμερικανική κυβέρνηση πληροφορίες για μια ομάδα χάκερς της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών «GRU» της Ρωσίας. 

Μάλιστα, οι σχετικές πληροφορίες εκτιμάται ότι βοήθησαν την Ουάσιγκτον να εντοπίσει πράκτορες της GRU, οι οποίοι εμπλέκονται σε επιθέσεις χάκερς προς τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016.

Το άνοιγμα στο εξωτερικό

Όπως προκύπτει από διάφορες μαρτυρίες και συνεντεύξεις, ο Sachkov, κατά τα τελευταία χρόνια, είχε προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφορίων. Ταυτόχρονα είχε βαλθεί να περιορίσει την εξάρτηση της Group-IB από τις συμβάσεις με το ρωσικό κράτος και να εισέλθει στις διεθνείς χρηματαγορές. 

Όλα αυτά, όπως ήταν εύλογο, προκάλεσαν μεγάλη καχυποψία στο Κρεμλίνο, αλλά και στον Λευκό Οίκο, σχετικά με τις αληθινές προθέσεις του Sachkov. 

Η ίδια η εταιρεία, πάντως, μιλώντας στο Bloomberg, διαβεβαίωσε ότι το έργο για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, βασίστηκε αποκλειστικά σε επίσημες συμφωνίες και όχι σε άτυπες σχέσεις.  

«Στα μάτια του Πούτιν, το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι οι προδότες» τονίζει, από την πλευρά της, η Tatiana Stanovaya, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικών συμβούλων «R.Politik». «Είναι γεμάτος μίσος προς τους ανθρώπους που διαρρέουν πληροφορίες». 

Η Group-IB δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας και πειρατείας, κατασκευάζοντας τεχνολογίες, οι οποίες αναζητούν τυχόν παραβιάσεις στα δίκτυα υπολογιστών.  

Από τους πιο σταθερούς πελάτες ήταν μερικές από τις πλέον ισχυρές κρατικές εταιρείες της Ρωσίας, όπως οι τράπεζες Sberbank και VTB, η διαστημική υπηρεσία, η κεντρική τράπεζα, το υπουργείο Εσωτερικών κ.α.  

Απεξάρτηση από τη Μόσχα

Ο Dmitry Volkov, συνιδρυτής και -τώρα- διευθύνων σύμβουλος της Group-IB, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Ρωσία «προσέφερε» μέχρι πρότινος περισσότερο από το 50% των ετήσιων εσόδων. Ωστόσο, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να περιοριστεί στο 40%.

Παρά, άλλωστε, τη φυλάκιση του Sachkov, η εταιρεία εξακολουθεί να αναζητά στρατηγικό επενδυτή στο εξωτερικό, ενώ διατηρεί επί τάπητος τα τα σχέδια για Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO). σε μια διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. 

Στο μεταξύ, τα κεντρικά γραφεία της Group-IB έχουν ήδη μεταφερθεί από τη Μόσχα στη Σιγκαπούρη, ενώ γραφεία έχουν ανοίξει στο Άμστερνταμ και στο Ντουμπάι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνει σήμερα ο άνθρωπος που κατέστρεψε την πιο ιστορική τράπεζα του κόσμου

Ο νέος αντίπαλος του Μασκ δεν είναι αυτός που νομίζετε

Από το Zorba στο Zara: Η δισεκατομμυριούχος… πωλήτρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News