Business & Finance Σάββατο 25/12/2021, 07:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντανακλαστικά ανάκαμψης» στα ακίνητα – Τι δίνει ώθηση στην αγορά 

«Αντανακλαστικά ανάκαμψης» στα ακίνητα – Τι δίνει ώθηση στην αγορά 

Μια θετική δυναμική φαίνεται ότι αναπτύσσεται σταδιακά στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), η οποία κάνει λόγο για «αντανακλαστικά ανάκαμψης» στο real estate. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενδιάμεση νομισματική έκθεση του 2021, το περιβάλλον για τα ελληνικά ακίνητα είναι αρκετά ευνοϊκό, κάτι το οποίο οφείλεται σε μια σειρά αισιόδοξων παραμέτρων, όπως η σωρευτική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας. 

Όλα αυτά έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων. 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η κεντρική τράπεζα δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υφίστανται και παράμετροι αβεβαιότητας, οι οποίες πλέον δεν περιορίζονται στις άμεσες επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά σχετίζονται επιπρόσθετα με τη διάρκεια της διατάραξης των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών. 

Πρόκειται για παράγοντες, οι οποίοι, εφόσον παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο, ενδέχεται να ανακόψουν τους ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας και να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων. 

Τα σημάδια της ανάκαμψης 

Το θετικό φεγγάρι της αγοράς ακινήτων αποτυπώνεται κυρίως στις τιμές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων, στο σύνολο της χώρας, εμφάνισε σημαντική αύξηση και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 (4,3%, 6,2% και 7,9%). 

Σε τοπικό επίπεδο, βέβαια, οι τιμές των κατοικιών διατήρησαν την ετερογένεια στις μεταβολές τους, με σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και οριακές μεταβολές σε άλλες.  

Επίσης, η οικοδομική δραστηριότητα, το οκτάμηνο του 2021, εμφάνισε σημαντικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης τόσο σε επίπεδο αριθμού αδειών (48,9%) όσο και σε επίπεδο όγκου (57,7%). 

Το ενισχυμένο δε, επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο τροφοδότησε την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και εισοδήματος, ειδικά τη διετία 2018 – 2019, ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021 (34,7%,). Κι αυτό, παρά τον περιορισμένο αριθμό αδειών διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων του προγράμματος Golden Visa.  

Οι επενδύσεις, ταυτόχρονα, σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται το εννεάμηνο του 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό (34,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ωστόσο παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%).  

Τέλος, οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σημαντικά το ενδεκάμηνο του 2021 (47,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2020).  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το κατάστημα της Sprider και μία mega-μεταρρύθμιση

Αγορά ακινήτων: 4+1 παράγοντες οδηγούν την άνοδο των τιμών

50 υπερπολυτελείς κατοικίες Waldorf και Conrad στην κορυφή του Hilton

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News