ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ακινήτων: 4+1 παράγοντες οδηγούν την άνοδο των τιμών

Πώς διαμορφώνονται οι αξίες - Οι προβλέψεις από τον τ. Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής

Αγορά ακινήτων: 4+1 παράγοντες οδηγούν την άνοδο των τιμών

Τις προβλέψεις του για την πορεία της αγοράς ακινήτων κατά τη νέα χρονιά διατυπώνει ο τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και τ. Ορκωτός Εκτιμητής Επιστημονικός Σύμβουλος της Solum Property Solutions Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Όπως αναφέρει, με βάση την εξέταση των τιμών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξήθηκαν από 30% έως 32% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2018.  

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 21% έως 25% στη Θεσσαλονίκη και από 9% έως 14% σε άλλες πόλεις. Ωστόσο, τα ακίνητα παραμένουν από 22% έως και 35% πιο φθηνά, συγκριτικά με το 2007.

Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός των οικοδομικών αδειών; Με έτος αναφοράς το 2007 οπότε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών διαμορφώθηκε στις 80.000, το 2014 υποχώρησαν κατά 84%, σε περίπου 13 χιλ. Έκτοτε, κατά τον κ. Χαραλαμπόπουλο, ξεκινάει μία βραδεία αύξηση των αδειών που τοποθετείται στο 90% μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2021 με περίπου 25 χιλ. άδειες.

Άδειες οικοδομών

«Παρά την αύξηση αυτή της οικοδομικής δραστηριότητας (που φαίνεται στους δρόμους από τις μπετονιέρες που κυκλοφορούν η από τα εργοτάξια νέων κατασκευών) σε σχέση με το 2007, έχουμε πτώση περί το 69%.

Πρέπει όμως να ομολογηθεί ότι ο αριθμός των αδειών του έτους 2007, ήταν αριθμός ρεκόρ που δεν πρόκειται εύκολα να επαναληφθεί και ούτε χρειάζεται να ξανασημειωθεί τέτοια έξαρση» εξηγεί ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Τι καθορίζει την πορεία της αγοράς ακινήτων

Κατά την ανάλυση του τ. Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, οι επιμέρους παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αγοράς ακινήτων σχετίζονται με:

-τον περιορισμένο αριθμό νεόδμητων κατοικιών που «εφόσον βρίσκονται σε καλά σημεία, συναντούν ικανή ζήτηση που οδηγεί σε αύξηση τιμών».

-τις παλαιότερες κατασκευές, οι οποίες «εφόσον ευρίσκονται σε καλές θέσεις και έχουν το κατάλληλο μέγεθος κι εφόσον διατίθενται σε λογική τιμή προσελκύουν ζήτηση».

-τη σταθερή ζήτηση που, διαχρονικά, προσελκύουν από φοιτητές οι κατοικίες που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, «εφόσον δεν μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών».

-την άνοδο των τιμών στα κοσμοπολίτικα νησιά μας (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα, Πάρος) που τροφοδοτείται από ξένους.

-τη σχετική ζήτηση από ξένους που εμφανίζει η εξοχική κατοικία. Για παράδειγμα, «στη βόρειο Ελλάδα υπάρχει σχετική ζήτηση από Ρουμάνους, Βούλγαρους και άλλους Βαλκάνιους για μικρά και σχετικά φτηνά σπίτια κοντά στη θάλασσα, ενώ άλλες περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον, Άγγλων, Γερμανών, Αράβων, Ρώσων, Κινέζων, Ισραηλινών και άλλων αγοραστών. Η ζήτηση αυτή εμφανίζεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ιδίως για την άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο» σημειώνει.

Βαρύνουσας σημασίας για την πορεία της αγοράς ακινήτων αποτελεί και το κόστος κατασκευής μαζί με την αξία γης, που έρχονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που αποτελεί κριτήριο για την απόφαση ανέγερσης νέας οικοδομής σε μια περιοχή, σε περίοδο μετάβασης από την κρίση σε νέες καλύτερες μέρες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News