Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 13:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BNP Paribas: Με το «δεξί» μπαίνει η Ελλάδα στο 2022 – Χαμηλό το ρίσκο χώρας

Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στο υγειονομικό μέτωπο, το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές

BNP Paribas: Με το «δεξί» μπαίνει η Ελλάδα στο 2022 – Χαμηλό το ρίσκο χώρας

Με τις επιδόσεις της οικονομίας να εκπλήσσουν θετικά, το ρίσκο χώρας να παραμένει χαμηλό λόγω της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και  την ισχυρή ανάπτυξη να διευκολύνει την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθιστώντας εφικτό τον στόχο για μονοψήφια NPLs έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, η Ελλάδα μπαίνει στο 2022 σε μια πολύ καλύτερη βάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνει η BNP Paribas. 

Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος τονίζει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 εξέπληξαν θετικά και εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν το 7% για το σύνολο του έτους. 

Με την ανεργία να πέφτει στο 13%, ο τραπεζικός κλάδος μπόρεσε να συνεχίσει την εξυγίανσή του, με αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια να πέσουν κοντά στο όριο του 20% στις αρχές του καλοκαιριού. 

Ασφαλώς, η BNP Paribas αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και τραπεζικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ακόμα από τις πιο πιεστικές την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως σημειώνει πως εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στο υγειονομικό μέτωπο, το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές. 

BNP Paribas: Με το «δεξί» μπαίνει η Ελλάδα στο 2022 – Χαμηλό το ρίσκο χώρας-1

Παρότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στην Ε.Ε., το σημερινό κύμα του κορωνοϊού δεν έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα της ίδιας έκτασης με το παρελθόν, διαπιστώνουν οι αναλυτές. Και εκτιμούν ότι αυτό θα επιτρέψει στην οικονομική δραστηριότητα να συνεχίσει να ενισχύεται. 

Άλλωστε, η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, με την BNP Paribas να σημειώνει ότι η βελτίωση του ΑΕΠ συνοδεύεται από βελτίωση και των στοιχείων για την απασχόληση. Με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης -τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ αποτελεσματικά, έστω και εάν είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος- ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε το φθινόπωρο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, με την απασχόληση να βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Βέβαια, η BNP Paribas τονίζει ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμα, αφού το ΑΕΠ είναι κατά 25% χαμηλότερο και η απασχόληση κατά 10% μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2008. 

Δημοσιονομικά

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο οίκος βλέπει σημαντική μείωση του ελλείμματος το 2022, αφού θα λήξουν πολλά από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας. Καθώς κάποια μέτρα θα διατηρηθούν (όπως η μείωση του ΑΕΠ σε ευάλωτους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης), το χρέος αναμένεται μεν να κλείσει το 2021 με μείωση, ωστόσο θα παραμείνει πάνω από το όριο του 200%, σημειώνουν οι αναλυτές. 

Όμως, η BNP Paribas βλέπει χαμηλό το ρίσκο χώρας για το 2022, λόγω της συνεχιζόμενης στήριξης της ΕΚΤ. Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί, ενώ ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές ως προς την ικανότητα και την επιθυμία της Αθήνας να αποπληρώσει τους πιστωτές της. 

Οι τράπεζες 

Με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2022, διευκολύνεται και η διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, με την BNP Paribas να σημειώνει την πρόοδο που γίνεται παρά τις πιέσεις. Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 21,3%, δηλαδή περίπου στα μισά από τα επίπεδα του 2019, έστω και εάν οι αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια εν μέρει τεχνητή μείωση, λόγω των επιδοτήσεων από τα προγράμματα Γέφυρα Ι και ΙΙ. «Επομένως, θα μπορούσε να υπάρξει μία ανοδική αντίδραση στα NPLs όταν αυτά τα μέτρα λήξουν», τονίζουν. 

Όμως, καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ο στόχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για μονοψήφια NPLs έως τα τέλη του 2022, παραμένει εφικτός. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Το μήνυμα της Λαγκάρντ στους traders – «Γέφυρα» ως την επενδυτική βαθμίδα

«Ποδαρικό» με Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου θα κάνει η Fitch

DZ Bank: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το τραύμα της χρεοκοπίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News