Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 10:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BNP Paribas: Η Ελλάδα ξαφνιάζει ευχάριστα – Αισιοδοξία για το 2022

Η BNP Paribas διαπιστώνει δομικές αλλαγές προς το καλύτερο, έπειτα από την πολυετή κρίση

BNP Paribas:  Η Ελλάδα ξαφνιάζει ευχάριστα – Αισιοδοξία για το 2022

Για πραγματικές και ορατές ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, έπειτα από την δεκαετή κρίση, μιλά η BNP Paribas, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι επιδόσεις της οικονομίας ξαφνιάζουν ευχάριστα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του επενδυτικού οίκου, Guillaume Derrien, οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και το 2022, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο. 

Όπως σημειώνει η BNP Paribas, η ελληνική οικονομία εξέπληξε θετικά το 2021, έπειτα από τη συρρίκνωση-ρεκόρ του 2020 λόγω της πανδημίας. Ο οίκος επικαλείται τις προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη πάνω από 7% φέτος και ισχυρούς ρυθμούς γύρω στο 5% και για το 2022. 

Παράλληλα, διαπιστώνει ενθαρρυντικές τάσεις και στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 13% τον Σεπτέμβριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2010. 

Βέβαια, τονίζει η BNP Paribas, η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, αφού η οικονομία παραμένει σημαντικά μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια, η νεανική ανεργία είναι ακόμα υπερβολικά υψηλή και οι επενδύσεις είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Το χρέος έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας και πλέον ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υπό την εποπτεία της Κομισιόν, στο πλαίσιο του προγράμματος που συνδέει βασικές μεταρρυθμίσεις με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το οποίο θα λήξει στα μέσα του 2022. 

Όμως, η BNP Paribas διαπιστώνει δομικές αλλαγές προς το καλύτερο. Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2016 και παρότι μειώθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας, έχουν ανακάμψει δυναμικά έκτοτε. 

Επιπλέον, ο οίκος αναφέρεται στα μεγάλα ποσά που θα λάβει η χώρα από τους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τα οποία και χαρακτηρίζει σαν έναν σημαντικό μοχλό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Συνολικά 31 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μέσω του Next Generation EU έως το 2026, δημιουργώντας 60.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024, όπως σημειώνει ο Derrien. 

«Παρότι εύθραυστη, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο επίσης βελτιώνεται», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν γύρω στο 20% τον Ιούνιο, δηλαδή στα μισά επίπεδα σε σχέση με τα τέλη του 2019. Η παράταση του προγράμματος Ηρακλής μαρτυρά την επιτυχία του, τονίζει ο οικονομολόγος. 

«Συμπερασματικά, παρότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμα δύσκολη, υπάρχουν αληθινά σημάδια βελτίωσης στη χώρα και μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτές οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν το 2022, εφόσον, φυσικά, η υγειονομική κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο», καταλήγει η BNP Paribas. 

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη 7,7% φέτος και 4,4% το 2023 στην Ελλάδα

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 8,9% το 2021 και 4,3% το 2022 – Κλειδί για την αξιολόγηση η ΕΚΤ

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News