ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DZ Bank: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το τραύμα της χρεοκοπίας

DZ Bank: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το τραύμα της χρεοκοπίας

Μέχρι στιγμής επιτυχημένη θεωρεί η DZ Bank την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στο κλαμπ των «κανονικών» εκδοτών ομολόγων, έπειτα και από την τελευταία προσφορά για ανταλλαγή των ομολόγων του PSI. 

«Η Ελλάδα θέλει να ξεπεράσει το τραύμα της χρεοκοπίας», σημειώνουν οι αναλυτές της DZ Bank, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποτέλεσμα: Παρά την διαφορά στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ο ισχυρότερος ανταγωνιστής των ιταλικών. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προς τον στόχο της να θεωρείται μία «κανονική» εκδότρια χώρα: Έχει ήδη επιστρέψει με επιτυχία στην αγορά ομολόγων (syndicated), έχει εξέλθει από το πρόγραμμα του ESM και το 2019 έκανε την πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

DZ Bank: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το τραύμα της χρεοκοπίας-1

Όμως, οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει: Τον επόμενο χρόνο θα αποπληρωθούν όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και θα ακολουθήσει η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Με τη βοήθεια αυτών των μέτρων μείωσης του χρέους, η Ελλάδα ξαναχτίζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της, με στόχο να ανακτήσει -έστω μερικώς- την επενδυτική βαθμίδα το 2023, σημειώνει η DZ Bank.

«Βλέπουμε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ευρεία αναδιοργάνωση των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής, έπειτα από τη διακυβέρνηση Τσίπρα.

Όπως σημειώνει η DZ Bank, οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και από τους οίκους αξιολόγησης, με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Συνεπώς, τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ο ισχυρότερος αντίπαλος των ιταλικών ομολόγων σε όρους risk premium και συνολικών προοπτικών αποδόσεων, παρότι έχουν διαφορά δύο βαθμίδων στην αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά την τελευταία διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων, η DZ Bank προβλέπει ότι οι τίτλοι θα εξακολουθήσουν να αγοράζονται από την ΕΚΤ το 2022, με τον οίκο να εκτιμά ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρόμοιες συνθήκες και πάλι για τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News