ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επικουρική ασφάλιση: «Δαγκάνα» για όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές

Αφορά τους 40.000 αναμένεται να προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας το 2022

Νέα επικουρική ασφάλιση: «Δαγκάνα» για όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές

Με την έναρξη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης από τη Πρωτοχρονιά του 2022 αλλάζει και το πλαίσιο των κανόνων για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες-εργοδότες θα αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Το νέο πλαίσιο αφορά αποκλειστικά τις εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν  από τις εταιρείες για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022  και οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Περίπου 40.000 αναμένεται να προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας το 2022.

«Ο νέος δεκάλογος των ασφαλιστικών εισφορών»

Συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εισφορές για το ΤΕΚΑ  που θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους θα πρέπει να  καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής ο εργοδότης θα βαρύνεται με τους τόκους και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ασφαλιστικές εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης. 

Εάν οι οφειλές προς το νέο Ταμείο καταστούν ληξιπρόθεσμες, οι εισφορές προς το νέο Ταμείο Επικουρικής  μέσω του ΚΕΑΟ θα έχουν προτεραιότητα είσπραξης. Μια σειρά ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξάλλου, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τα έσοδα του νέου Ταμείου. 

Σε περίπτωση μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, ο εργοδότης θα μπορεί να βρεθεί ενώπιον ποινικής δίωξης αλλά και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως για τους  εργοδότες που δεν θα πληρώνουν τις εισφορές προς το ΤΕΚΑ, θα ενεργοποιούνται άμεσα και ταχύτατα  οι ανάλογες διαδικασίες για την είσπραξη. 

Πολύ σημαντικό είναι πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν. Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες που θα χρωστούν στο ΤΕΚΑ δεν θα μπορούν με τίποτα να βγάλουν ασφαλιστική ενημερότητα. Θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το σύνολο της οφειλής τους για να μπορέσουν να βγάλουν την ασφαλιστική ενημερότητα.  Επιπλέον, μόνο η πλήρης εξόφληση του ληξιπρόθεσμου ποσού θα εξαλείφει και το αξιόποινο. 

Με το νέο σύστημα επικουρικής, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα αποδίδονται από τους εργοδότες  είναι μέρος της μελλοντικής σύνταξης του ίδιου του εργαζόμενου. Σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα και στον «ατομικό κουμπαρά» του εργαζόμενου. 

Για αυτή τη περίπτωση, το νέο Ταμείο προβλέπει ακόμη μια δικλείδα ασφαλείας.  Ακόμα και εάν μια εταιρεία ή εργοδότης θα θέλει να απολύσει έναν εργαζόμενο, δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην απόλυση εάν υπάρχει οφειλή προς το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Με άλλα λόγια η απόλυση του εργαζομένου στην περίπτωση οφειλής θα θεωρείται άκυρη.

Διαβάστε επίσης: 

Πρεμιέρα του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – Πιλοτική λειτουργία το 2022

Επικουρική ασφάλιση: Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επικουρική ασφάλιση: Θα βάλει φρένο στον δημογραφικό κίνδυνο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News