Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 17:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεμιέρα του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – Πιλοτική λειτουργία το 2022 

Πρεμιέρα του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – Πιλοτική λειτουργία το 2022 

Από την 1/1/2022 θα κάνει πρεμιέρα το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης το οποίο όμως αρχικά θα λειτουργεί τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο πιλοτικά. 

Το χρονοδιάγραμμα  

Σε πρώτη φάση το νέο χρόνο θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί μόνο για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση. Υπολογίζεται πως περίπου 40.000 νέοι εργαζόμενοι θα προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας το 2022.

Από το 2023 θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα είτε οι νεοεισερχόμενοι που δεν είναι υπόχρεοι στην επικουρική ασφάλιση.  

Οι εισφορές των πρώτων εργαζομένων που θα ενταχθούν στο σύστημα το 2022 θα τοποθετηθούν αρχικά  σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος(επιτόκιο 1%).Από το 2023 -2024 οι εισφορές των εργαζομένων θα τοποθετηθούν σε ένα default πρόγραμμα με δυναμικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα ενέχει περισσότερο ρίσκο στην αρχή του εργασιακού βίου και θα μηδενίζει προς το τέλος του εργασιακού βίου δηλαδή μετά από 40 χρόνια.  

Στην τρίτη φάση του Ταμείου από το 2025 και μετά  οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα. Ο σχεδιασμός του default προγράμματος θα γίνει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που αναμένεται να πάρει τα ηνία από τη προσωρινή διοίκηση μέχρι και το Σεπτέμβριο του2022 όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Παυλίνα Καρασιώτου και επικεφαλής της προσωρινής επιτροπής. 

Ο υφυπουργός Εργασίας  Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως το νέο σύστημα θα δημιουργήσει ισχυρά αντικίνητρα για την αδήλωτη εργασία ενώ οι πόροι του Ταμείου που θα επενδύονται στην ελληνική αγορά θα συμβάλλουν στη περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση της χώρας .Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ  , Αλέξανδρος Βαρβέρης τόνισε πως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα  myteka. gov . gr  ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί portal με προσωποποιημένη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τον ατομικό λογαριασμό στο οποίο θα εισέρχεται ο ασφαλισμένος με τους κωδικούς του taxis. 

Ο Γιώργος Στρατόπουλος μέλος της προσωρινής επιτροπής ανέφερε πως οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι υψηλότερες από αυτές  του υφιστάμενου συστήματος. Για παράδειγμα αν ένας νέος ασφαλισμένος αποταμιεύσει εισφορές ύψους 1000 ευρώ το χρόνο , ως σύνταξη μετά από 40 χρόνο θα λάβει τις αποταμιεύσεις του συν τον πληθωρισμό. Αν η μέση απόδοση από τις επενδύσεις είναι 1%  πάνω από τον πληθωρισμό , η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα ενώ εάν είναι 2% επιπλέον τότε η σύνταξη θα είναι υπερδιπλάσια. 

Οι εγγυήσεις και οι επιλογές  

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς που επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους. Μετά το 2025 όταν θα είναι ενεργά και όλα τα  συνταξιοδοτικά προϊόντα ο εργαζόμενος ανά  (3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.  

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προβλέπει εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό).Για να δικαιούται κάποιος σύνταξη από το ΤΕΚΑ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στο φορέα ενώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου που δεν έχει συμπληρώσει τη 15ετία το κράτος θα συνεισφέρει τις υπολειπόμενες εισφορές. 

Διαβάστε επίσης:

Π. Δουφεξής (διοικητής ΕΦΚΑ) στο «MR»: Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες και στη μάχη των επικουρικών από το 2022

Έκτακτο επίδομα: Πότε θα καταβληθούν τα 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News