BUSINESS & FINANCE

Με μοντέλο ΑΕΔΑΚ θα λειτουργεί το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης 

Με μοντέλο ΑΕΔΑΚ θα λειτουργεί το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης 

Το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων φέρνει ένα νέο Ταμείο Ασφάλισης μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Το Ταμείο αναμένεται να συσταθεί την 1/1/2022 και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Εργασίας χθες θα γίνουν με ιδιαίτερα αυστηρές αξιοκρατικές διαδικασίες (υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ).

Το Ταμείο θα έχει έδρα στην Αθήνα ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα μπορούν να ιδρυθούν και υποκαταστήματα του σε άλλες πόλεις. Στο νέο σύστημα ασφάλισης θα υπάγονται υποχρεωτικά, όλα τα πρόσωπα που μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από 1ης.1.2022 ενώ προαιρετική θα είναι για τους ήδη ασφαλισμένους έως 35 ετών (που δεν έχουν κλείσει το 35ο έτος την 1/1/2022).

Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται από τους ασφαλισμένους θα υπόκεινται σε κρατήσεις, οι οποίες θα καλύπτουν και τα έξοδα λειτουργίας του Ταμείου. Το ύψος των κρατήσεων δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό του 1% επί των καταβαλλόμενων εισφορών ενώ θα καθορίζεται ετησίως με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο Money Review, τα έξοδα λειτουργίας του ΤΕΚΑ, θα καλύπτονται από τα έσοδά του. Όμως, λόγω του ότι τα έσοδά του τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δεν θα είναι πολύ ψηλά (ενώ τα έξοδα σχετικά μεγάλα – fixed costs), θα ενισχυθεί από τον προϋπολογισμό. Το ποσοστό του 1% για τις κρατήσεις είναι το ανώτατο πλαφόν για τα χρόνια μετά την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Όπως εκτιμούν στο Υπουργείο εργασίας σε full maturity του Ταμείου, αυτό το ποσοστό θα είναι γύρω στο 0.10%-0.15% των ετησίων εσόδων του.

Στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) θα υπάρχει και επενδυτική επιτροπή που θα παρακολουθεί και χαράσσει την επενδυτική πολιτική του Ταμείου αλλά και μονάδα διαχείρισης κινδύνων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που συναρτώνται με τις δραστηριότητες του, ενώ θα υπάρχει και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Το Ταμείο Επικουρικής θα καταρτίζει ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και ετήσιες εκθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις θα απεικονίζουν με τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις, τη χρηματοοικονομική κατάσταση και τις ταμειακές ροές του Ταμείου και θα περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τα κύρια επενδυτικά περιουσιακά τους στοιχεία. 

«Καμπάνια» ενημέρωσης των νέων για το νέο σύστημα

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», που αλλάζει το σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, με τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στοχος είναι όχι μόνο να αποκτήσουν οι νέοι τον έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης, αλλά και να πάρουν τελικά υψηλότερη σύνταξη, όπως συνέβη και στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζεται το σύστημα αυτό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των νέων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η Νέα Δημοκρατία και η ΟΝΝΕΔ δημιούργησαν το www.epikouriko.gr, μια ιστοσελίδα στην οποία οι νέοι μπορούν να βρουν όλες τις απαντήσεις για το νέο σύστημα. Παράλληλα «τρέχει» στους λογαριασμούς τους στα social media ένα ειδικό ενημερωτικό σποτάκι με κεντρικό σύνθημα «Γιατί οι νέοι θέλουν νέα πράγματα», με το οποίο καλούν τους νέους να μπουν στο νέο site και να ενημερωθούν για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News