BUSINESS & FINANCE

Παράλληλη ασφάλιση: Πόσοι πληρώνουν – πόσοι είναι σε στάση αναμονής μετά τον επανέλεγχο

Παράλληλη ασφάλιση: Πόσοι πληρώνουν – πόσοι είναι σε στάση αναμονής μετά τον επανέλεγχο

Έληξε η προθεσμία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης του υπολοίπου που προέκυψε μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2020 των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη ασφάλιση. Η αποπληρωμή του υπολοίπου θα ολοκληρωθεί σε έξι δόσεις – η πρώτη πληρώθηκε προχθές.

Σε αναμονή 5.722 ασφαλισμένοι 

Μετά και τον δεύτερο έλεγχο του Αυγούστου για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη ασφάλιση εντοπίστηκαν 5.722 περιπτώσεις για τις οποίες θα προκύψουν νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Αφορούν, ως επι το πλείστον, περιπτώσεις ασφαλισμένων όπου δεν είχε υποβληθεί εγκαίρως των σύνολο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τους εργοδότες τους για το 2020. Τα νέα ειδοποιητήρια για αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να αναρτηθούν εντός του Οκτωβρίου και για όσους ασφαλισμένους προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, αυτά θα καταβληθούν σε έξι ισόποσες δόσεις. Μέχρι την επικαιροποίηση των ειδοποιητηρίων οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν κανονικά ασφαλιστική ενημερότητα. 

Επτά στους δέκα πρέπει να έχουν χρεωστικό υπόλοιπο  

Στις αρχές Αυγούστου είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών για 265.019 παράλληλα απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review από τους 265.000 ασφαλισμένους, για τους 196.000 έχουν προκύψει χρεωστικά εκκαθαριστικά, για τους 45.222 μηδενικά εκκαθαριστικά ενώ 23.591 ασφαλισμένοι έχουν λαμβάνειν καθώς η εκκαθάριση έδειξε πως είναι πιστωτικοί. 

Με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, από την 1η Ιανουαρίου 2020, για τους επαγγελματίες με παράλληλη εργασία οι εισφορές από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας δηλαδή τα 252 ευρώ μηνιαίως.

Χρεωστικό υπόλοιπο έχει προκύψει για όσους μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα κατέβαλαν (μαζί με τους εργοδότες τους) κάτω από 252 ευρώ/μήνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν έως και σήμερα την πρώτη δόση από τις έξι. 

Πιστωτικό υπόλοιπο έχει προκύψει, για όποιους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες πλήρωσαν πάνω από 252 ευρώ/μήνα. Η όποια διαφορά θα τους επιστραφεί από τον e-ΕΦΚΑ με διαδικασία που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

Μηδενικό υπόλοιπο, έχει προκύψει για όσους μισθωτούς με παράλληλη εργασία πλήρωναν μηνιαίως ακριβώς το ποσό  των 252 ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News