ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TAIΠΕΔ: Έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2022

TAIΠΕΔ: Έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2022

Έμφαση στην άρση όλων των εκκρεμοτήτων για μικρά και μεγάλα έργα, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και εξασφάλιση αναπτυξιακών επενδύσεων για τις τοπικές κοινωνίες από τα σχήματα που αναλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προέταξε ως στρατηγική η νέα διοίκηση Δημήτρη Πολίτη – Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Θέτει δε ως στόχο για το 2022 τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να ανέλθουν στα 2,2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Πολίτης εξήγησε πως το Ταμείο επιταχύνει την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, αρχικά της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και κατόπιν της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και σε τρίτη φάση Κέρκυρας και Βόλου, αλλά και πολλών μικρών μαρίνων ανά την επικράτεια, ενώ παράλληλα είναι έτοιμο για τον επόμενο μεγάλο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής οδού.

Σημείωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα υπογράψει την Παρασκευή τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Επιπλέον εξασφάλισε τίμημα 40,2 εκατ. για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου και βάζει τέλος στο σίριαλ της παραχώρησης της βόρειας Αφάντου την Πέμπτη, κλείνοντας τη συναλλαγή με το επενδυτικό σχήμα που ανακηρύχθηκε πλειοδότης εδώ και αρκετά χρόνια. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» και του «MR», χαρακτήρισε ως μία από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις, που ωστόσο ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, την εκμίσθωση του εργοστασίου της Λάρκο, διαδικασία που «τρέχει» παράλληλα με τη διαδικασία του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των μεταλλίων. 

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανέφερε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει όταν υπάρχει ορατότητα για την πλήρη ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών, ενώ για την υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Καβάλας σημείωσε πως ο διαγωνισμός θα μπορέσει να προχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί το έργο του ρυθμιστή, δηλαδή της ΡΑΕ.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εξήγησε πως η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ ή Project Preparation Facility (PPF), που συγκρότησε η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), ανέλαβε έργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.

Την ένταξη των 19 έργων και μεταρρυθμίσεων αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν από μερικές εβδομάδες. 

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη πίστα για τις Γούρνες και οι Έλληνες του συμβουλίου προσφυγών 

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου

ΤΑΙΠΕΔ: «Πατάει γκάζι» για την παραχώρηση πέντε λιμανιών και πέντε μαρινών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News