Business & Finance Κυριακή 24/10/2021, 16:04
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Macquarie Asset Management: Επενδυτικός προορισμός προτεραιότητας η Ελλάδα

Macquarie Asset Management: Επενδυτικός προορισμός προτεραιότητας η Ελλάδα

Συνέντευξη στους Ηλία Μπέλλο και Χρύσα Λιάγγου

«Η προθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός επιχειρηματικός προορισμός», τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Martin Bradley, Senior Managing Director, Macquarie Asset Management. Πρόκειται για τον επενδυτικό οργανισμό που εξαγοράζει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ έναντι 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά και ανάληψη χρέους.

«Η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός προορισμός προτεραιότητας για τη Macquarie και τα στελέχη μας συνεχίζουν να αξιολογούν ενεργά μια σειρά από τοπικές ευκαιρίες, όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε αξία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις του επενδυτικού κεφαλαίου σχετικά με μελλοντικούς διαγωνισμούς παραχωρήσεων υποδομών όπως της Αττικής Οδού ή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, απαντά για τον μεν πρώτο πως «η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, μέσω της επένδυσής μας στον ΔΕΔΔΗΕ, ελπίζουμε να είναι η απαρχή μιας μακροχρόνιας δέσμευσης για την ανάπτυξη βασικών ελληνικών υποδομών, σε μια σειρά από τομείς» και για το δε δεύτερο με τη μάλλον αινιγματική δήλωση πως οι επενδυτές, όπως η Macquarie, θα αναζητήσουν νέες ευκαιρίες στον τομέα των αεροδρομίων όταν οι πωλητές επιστρέψουν στην αγορά. 

Δεσμεύεται επίσης πως η Macquarie θα υποστηρίξει πλήρως τον ΔΕΔΔΗΕ στην προγραμματισμένη εφαρμογή του επενδυτικού του προγράμματος αλλά αναγνωρίζει και πως «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει». Ο Martin Bradley είναι Senior Managing Director στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Macquarie η οποία διαχειρίζεται δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων υποδομής στον κόσμο, με 150 εταιρείες από όλο τον κόσμο στο χαρτοφυλάκιό της.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την δυνατότητα της να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις;

Παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την έντονη αίσθηση δυναμικής πίσω από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν σαφώς αντίκτυπο, και αυτό γίνεται αντιληπτό από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Είχαμε πολλά θετικά σχόλια από τους πελάτες μας και άλλους επενδυτές του κλάδου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να διερευνήσουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο. Νομίζω ότι η προθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεών της στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός επιχειρηματικός προορισμός .

Έχετε ενδιαφερθεί και για τον διαγωνισμό για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον σας;

Ο τομέας των αερομεταφορών αντιμετώπισε προφανώς πολλές προκλήσεις τον τελευταίο χρόνο και η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή που θα υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών επηρεάστηκε. Ωστόσο, βλέπουμε ήδη την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία να ανακάμπτει, καθώς η πανδημία υποχωρεί. Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και θα επιτρέψει στους μεγάλους επενδυτές στις υποδομές των αεροδρομίων, όπως εμείς, να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες στον τομέα όταν οι πωλητές επιστρέψουν στην αγορά.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια βγαίνουν μεγάλοι διαγωνισμοί όπως η παραχώρηση της Αττικής Οδού. Πολλοί εκτιμούν ότι θα είσαστε σε κάποιο σχήμα ενδιαφερομένων επενδυτών. Έχουν δίκιο;

Η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός προορισμός προτεραιότητας για τη Macquarie και τα στελέχη μας συνεχίζουν να αξιολογούν ενεργά μια σειρά από τοπικές ευκαιρίες, όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε αξία. Τέλος, ελπίζουμε η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, μέσω της επένδυσής μας στον ΔΕΔΔΗΕ, να είναι η απαρχή μιας μακροχρόνιας δέσμευσης για την ανάπτυξη βασικών ελληνικών υποδομών, σε μια σειρά από τομείς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση εγκεκριμένου τετραετούς επενδυτικού προγράμματος 1,6 δισ. ευρώ. H επιτυχία του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς που θα τρέξει το mega project της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών (830 εκατ. ευρώ). Θα επισπεύσετε;

Θα υποστηρίξουμε πλήρως τον ΔΕΔΔΗΕ στην προγραμματισμένη εφαρμογή του επενδυτικού του προγράμματος. Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε μεμονωμένα σπίτια απαιτεί δημόσια υποστήριξη, με πολύ έμπρακτο τρόπο. Η επιτυχία μας θα είναι να παρέχουμε στο κοινό τη δυνατότητα και τις πληροφορίες να συμμετέχουν, σπίτι με σπίτι. Γενικά, υποστηρίζουμε τη διατήρηση ενός ρυθμού αλλαγής που δείχνει πρόοδο στους πελάτες. Θα υποστηρίξουμε τον ΔΕΔΔΗΕ να επιταχύνει έργα όπου τα οφέλη για τους πελάτες μπορούν να εκτιμηθούν άμεσα, για παράδειγμα που επιτρέπουν ευελιξία του δικτύου, ώστε να επιτραπεί η αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με καθαρότερη ενέργεια για να επιτευχθεί καθαρές μηδενικές εκπομπές (net zero).

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής της Κυριακής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News