Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 18:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί ο Σκωτσέζος να μην περάσει τον χειμώνα στην Ελλάδα;

«Η Ελλάδα ως συνταξιοδοτικός προορισμός»

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί ο Σκωτσέζος να μην περάσει τον χειμώνα στην Ελλάδα;

Την Ελλάδα ως τουριστικό, επενδυτικό αλλά και συνταξιοδοτικό προορισμό ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την πρόοδο της οικονομίας και να εκθειάσει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

«Στο β’ τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 16,2%, ενώ αναθεωρήσαμε και τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του 2021 στο 6,1%. Δεν θα εκπλαγώ αν ο ρυθμός ανάπτυξης ανέλθει τελικά σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον επικεφαλής της Forbes Media, Steve Forbes.

Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια ρεαλιστική και υγιή πρόβλεψη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Το πετύχαμε χωρίς να επιβαρύνουμε ιδιαίτερα τα δημοσιονομικά. Ταυτόχρονα, μειώνοντας τους φόρους, εστιάζουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής». 

Η Ελλάδα ως προορισμός 

Ειδική αναφορά έκανε στα φορολογικά κίνητρα, τα οποία παρέχονται σε όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα αλλά και για τους Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα. «Πιστεύω ότι έχουμε μια συνεκτική πολιτική χαμηλής φορολογίας που δεν θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας» σχολίασε. 

Για να υπενθυμίσει: «Προσελκύουμε πολλούς ανθρώπους, ψηφιακούς νομάδες, που περνούν μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα και φυσικά, με τον δικό τους τρόπο, συμβάλλουν στην οικονομία. Πολλοί από αυτούς αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Η αγορά ακινήτων της Αθήνας ανθεί πραγματικά μετά από έναν παρατεταμένο λήθαργο». 

«Είμαι ενθουσιασμένος με τη δυνατότητα να προσελκύουμε ανθρώπους στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους και για ψυχαγωγία. Δεν θέλουμε να έρχεται κόσμος μόνο για διακοπές. Θέλουμε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα μας. Θέλουμε -γιατί όχι- να συνταξιοδοτούνται εδώ».  

«Εάν είσαι ένας Ευρωπαίος συνταξιούχος από τη Σκωτία, γιατί να μην περάσεις το χειμώνα σου στην Ελλάδα και το καλοκαίρι στη Σκωτία; Επομένως, πιστεύω ότι συνολικά η Ελλάδα προσελκύει αυτή την στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι θέλουν πολύ να πληροφορηθούν, βάσει και των δικών τους προτεραιοτήτων, όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα». 

Οι αγορές, ο καλύτερος κριτής  

Αλλά στο τέλος της ημέρας, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «οι αγορές είναι οι καλύτεροι κριτές της ορθότητας των πολιτικών μας και οι αγορές αντέδρασαν πολύ, πολύ θετικά. Δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και είμαστε σε θέση να αντλήσουμε κεφάλαια. Το κράτος είναι σε θέση να αντλήσει όσα χρήματα χρειάζεται». 

«Πιστεύω λοιπόν ότι ευρύτερα οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές και ότι η πραγματική οικονομία έχει αντιδράσει πολύ ενθαρρυντικά σε μια πολιτική που ουσιαστικά απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων, εντός της χώρας». 

Όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, παρέπεμψε εκ νέου στους φόρους, οι οποίοι είναι προβλέψιμοι, σταθεροί μακροπρόθεσμα και σχετικά χαμηλοί. 

«Αλλά η σταθερότητα αυτού του πλαισίου είναι πιθανώς ακόμη πιο σημαντική από την περαιτέρω μείωση των φόρων. Χρειάζεται το κράτος να έχει ένα σχετικά απλό ρυθμιστικό πλαίσιο και να υλοποιήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο πιο γρήγορα γίνεται». 

Ως παράδειγμα δε, επικαλέστηκε τη νομοθεσία που διευκολύνει τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να λαμβάνουν τις απαραίτητες άδειες. «Η αδειοδότηση είναι μια χρονοβόρος διαδικασία. Θα υπάρχουν πάντα ρυθμιστικές προϋποθέσεις όταν μιλάμε για τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικές. Εξετάζουμε λοιπόν όλους τους κλάδους που είναι σημαντικοί για εμάς και προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες όσο περισσότερο μπορούμε, να απλοποιήσουμε τη ρυθμιστική διαδικασία». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες πόλεις για εξ αποστάσεως εργασία – Πόσο ψηλά βρίσκεται η Αθήνα

Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη τουλάχιστον 6,1%

HSBC: Οι εκπατρισμένοι εργαζόμενοι ψηφίζουν Ελλάδα αντί για τη χώρα τους 

Κ. Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται μεγάλο σχέδιο αρδευτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News