Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 16:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο

Eurobank: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο

Διατήρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, αναμένει για το γ’ τρίμηνο του 2021 η Eurobank, όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία». 

Επικαλούμενη τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική τράπεζα υπενθυμίζει ότι ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, μετά την υψηλή άνοδο που σημείωσε την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2021 (12,2%), τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρουσίασε κάμψη της τάξης του 1,6% και του 0,9% αντίστοιχα.  

Ως εκ τούτου, υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια θεαματική μεταβολή στην παρατήρηση του Σεπτεμβρίου 2021, ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου θα παρουσιάσει μεγάλη επιβράδυνση στο γ’ τρίμηνο του 2021. 

Παρόμοια ποιοτικά συμπεράσματα, σύμφωνα με την Eurobank, εξάγονται και για τη μεταποίηση, με τάσεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου της παραγωγής το γ’ τρίμηνο. 

Σε ότι αφορά τους δείκτες οικονομικού κλίματος και μεταποίησης, η ανοδική πορεία των δύο προηγούμενων τριμήνων συνεχίστηκε, έστω και με μικρότερο ρυθμό. Τέλος, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού, με τις αφίξεις στους εγχώριους αερολιμένες τον Σεπτέμβριο να αντιστοιχούν στο 73,1% των αφίξεων του 2019, σηματοδοτώντας αρκετά καλύτερη του αναμενομένου ανάκτηση των τουριστικών εισπράξεων του 2019. 

Τα προαναφερθέντα στοιχεία μαζί με την επίδοση της ελληνικής οικονομίας το α’ εξάμηνο 2021 (-2,3% το α’ τρίμηνο, +16,2% το β’ τρίμηνο), η οποία βασίστηκε και σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η συσσώρευση αποθεμάτων, δικαιολογούν εν μέρει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις επί τα βελτίω των εκτιμήσεων πολλών διεθνών οργανισμών για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2021.  

Εντούτοις, προειδοποιεί η Eurobank, η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν πτωτικούς κινδύνους για την παραγωγή, ειδικά στη βιομηχανία, και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.  

Σε αυτό προστίθεται η τρέχουσα αναζωπύρωση της πανδημίας, η ένταση της οποίας φαίνεται μη αναμενόμενη. Η εμβολιαστική εκστρατεία και η εμπειρία από τις προηγούμενες εξάρσεις αμβλύνουν τις επιπτώσεις στην οικονομία του εν εξελίξει νέου κύματος. Από την άλλη πλευρά τα περιθώρια δημοσιονομικών παρεμβάσεων δεν είναι το ίδιο μεγάλα με αυτά όταν ξεκίνησε η πανδημία, καταλήγει η τράπεζα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IIF: Τελειώνει η «μεγάλη δημοσιονομική αυταπάτη» – SOS για Ελλάδα, Ιταλία

Societe Generale στο «MR»: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News