Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 15:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ολιστικό πλάνο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

Χρ. Σταϊκούρας: Ολιστικό πλάνο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης  για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, καθώς και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo, η οποία διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα να μειώσει το ύψος του δημόσιου χρέους και να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Εντός των προσεχών ημερών, όπως γνωστοποίησε, θα εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων μια σειρά έργων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η κατασκευή νέων πτερύγων νοσοκομείων.

Πρόκειται για έργα, τα οποία θα προωθηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ , το οποίο πλέον μπορεί να αναλαμβάνει, πέραν από ώριμα έργα, τη διαγωνιστική διαδικασία και την παρακολούθηση υλοποίησης.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δρανδάκης: Ιδρύουμε τη Flyway για τη δεύτερη κατοικία

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησεων, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε τα εξής:

«Προχωρήσαμε στην παραχώρηση της “Εγνατίας Οδού” με ικανοποιητικούς όρους, και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου. Ενώ δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού. Τέλος είναι ώριμα – προς αξιοποίηση – ακίνητα διαπεριφερειακής εμβέλειας, όπως οι Γούρνες του Νομού Ηρακλείου».

Υπογράμμισε επίσης, τη δρομολόγηση μεγάλων επενδύσεων, όπως εκείνης στο Ελληνικό και τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης-Υμηττού. Πρόκειται για έργα με πολύ σημαντικό οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης: HΠΑ: «Φουντώνει» ο πόλεμος των κατοικιών – Millennials εναντίον baby boomers

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την τόνωση και ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Παρέπεμψε, ενδεικτικά, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και στην αναστολή του φόρου υπεραξίας, στην έκπτωση φόρου για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων, στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και δωρεές, στα φορολογικά κίνητρα για ξένους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και θα επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων, στο θεσμικό πλαίσιο για τα Family Offices, στον εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, στις νέες αντικειμενικές αξίες, στις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων κ.α.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ένα ολιστικό στρατηγικό πλάνο καταγραφής και αποτίμησης της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίησή της.

Διαβάστε επίσης: Η χώρα που έχει 65 εκατ. άδεια σπίτια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News