Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 19:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Κέρδη 56 εκατ. ευρώ στην πανδημία – Ποια projects «τρέχουν» το 2021

Στα 6 δισ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου

Υπερταμείο: Κέρδη 56 εκατ. ευρώ στην πανδημία – Ποια projects «τρέχουν» το 2021

Απλώς στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις των θυγατρικών είχε βάλει τον πήχη το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) για το 2020, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία κατέδειξαν κέρδη 56 εκατ. ευρώ. Ποιες επιχειρήσεις ξεχώρισαν. Οι προσδοκίες για το 2021.

Σταχυολογώντας τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χαρτοφυλάκιό του, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ, το Υπερταμείο προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα γεγονότα που αφορούσαν τις ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, αλλά και στην υιοθέτηση μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα:

Κλάδος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας: Το 2021 χαρακτηρίζεται από  την επιτυχημένη επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές, την ταχύτητα υλοποίησης του μετασχηματισμού της, καθώς και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Επιπλέον είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσής η συμφωνία-πλαίσιο της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο που διασφαλίζει την τιμή του  αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021 – 2040 και που σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του μετασχηματισμού της εταιρίας. Τέλος, προχωράει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΑΘ για την αναβάθμιση του υδροδοτικού της συστήματος που συμπεριλαμβάνει την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού και την υλοποίηση των συστημάτων τηλεμετρίας Scada. 

Διαβάστε επίσης: Πάτρα – Πύργος: Το 2022 ξεκινούν τα έργα – Πότε θα παραδοθεί το πρώτο κομμάτι

Κλάδος Real Estate & Asset Development: Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μια σειρά από έργα βαρύνουσας σημασίας δρομολογήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς: Η πώληση και η μεταβίβαση της Ελληνικόν Α.Ε στη Lamda Development. Η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με δεσμευτική προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για τη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  με δεσμευτική προσφορά ύψους 733 εκατ. ευρώ. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τελικό τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ (+21,5% από την τιμή εκκίνησης). Παράλληλα, υπήρξε σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρηματικών μονάδων της εταιρείας (Ακτή Βουλιαγμένης, Μουσείο Αχίλλειο, το Κάμπινγκ Φαναριού και Ασπροβάλτας κ.α). Η ΓΑΙΑΟΣΕ  υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων για έκταση που περιβάλλει τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ η ΔΕΘ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη COVID-free έκθεση στο εκθεσιακό της κέντρο. 

Κλάδος Food & Supply: H ΚΑΘ εξασφάλισε σημαντική επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο  για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας “SOCIAL PLATE” (συνολικού ποσού ύψους 310.000 ευρώ) με στόχο τη μείωση της σπατάλης φαγητού και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Ο ΟΚΑΑ απέδωσε προς χρήση στους επαγγελματίες αλιείς και ιχθυέμπορους της Βορείου Ελλάδος, έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης -ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ. Οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ  το 2021 ανακάμπτουν σε επίπεδο επιδόσεων και θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Σε μειοψηφία το δημόσιο και εφαλτήριο πράσινης ανάπτυξης

Κλάδος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: O Όμιλος ΕΛΤΑ εγκαινιάζει μία νέα εποχή καθώς, στο κέντρο διαλογής της εταιρίας στο Κρυονέρι, άρχισε να λειτουργεί η νέα επένδυση εγκατάστασης ρομπότ για την υβριδική διαλογή. Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία το νέο Mobile Application για τους πελάτες της ΕΛΤΑ Courier.

Κλάδος Μεταφορών & Υποδομών: Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ) ξεκίνησαν την διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης πελάτη. Παράλληλα, δίνουν μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών της εν μέσω της πανδημίας, μέσα από τη σταδιακή ένταξη νέων λεωφορείων – μέσω Leasing – στο στόλο των οχημάτων τους, καθώς και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για την ανάδειξη προτιμητέας κοινοπραξίας συμβούλων για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Τέλος, στην ΑΕΔΙΚ προχωρούν οι μελέτες για την αποκατάσταση της Διώρυγας (Κορίνθου) Παράλληλα μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε με την συμβολή του Υπερταμείου η δανειοδότηση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της. 

Στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη

Πέραν των παραπάνω, ζητούμενο αποτελεί και η ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainability και ESG). Συγκεκριμένα:

 • Η στρατηγική η οποία βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού θα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τη Συμφωνία των Παρισίων καθώς και την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και θα έχει στόχο την ενσωμάτωση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, τις διαδικασίες διαχείρισης και τις επενδυτικές αποφάσεις. 
 • Το Υπερταμείο έγινε μέλος του Task Force on Climate Related Disclosures (TCFD), καθώς και μέλος του One Planet for Sovereign Wealth Funds, μία συμμαχία για το κλίμα, στην οποία συμμετέχουν όλα τα σημαντικά διεθνή Δημόσια Επενδυτικά Funds. 

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης και έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου από τον Μοναδικό του Μέτοχο, το υπουργείο Οικονομικών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα. 

Διαβάστε επίσης: Γρ. Δημητριάδης: Το Yπερταμείο θα μετεξελιχθεί σε public wealth fund

Κέρδη 56,8 εκατ. ευρώ το 2020

Ταυτόχρονα, με τα παραπάνω, το Υπερταμείο, θυγατρική του οποίου είναι και το ΤΑΙΠΕΔ, εμφάνισε καθαρά ενοποιημένα κέρδη 56,8 εκατ. ευρώ για το 2020, χάρη στη βελτίωση των επιδόσεων των θυγατρικών του. Πιο αναλυτικά:

 • Ο ενοποιημένος επαναλαμβανόμενος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε κατά τη χρήση του 2020 σε 957 εκατ. έναντι 1,07 δισ. της αντίστοιχης χρήσης του 2019, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 11%, συνέπεια της επίδρασης της πανδημίας στα έσοδα των εταιριών με πιο έντονη την επίδραση στα έσοδα των αστικών μεταφορών και στον κλάδο των ακινήτων (λόγω των εκπτώσεων σε μισθώματα βάσει νόμου και στην ακύρωση διοργάνωσης εκθέσεων). Στα παραπάνω έσοδα του 2020 δεν περιλαμβάνεται έσοδο ύψους 166,6 εκατ.  το οποίο αναγνωρίστηκε κατόπιν επίλυσης της εκκρεμότητας σχετικά με την Καθολική Υπηρεσία που προσέφεραν τα ΕΛΤΑ για τα έτη 2013-2019.
 • Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 361 εκατ.  έναντι 201 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 79%, γεγονός που οφείλεται στην επίλυση της εκκρεμότητας του ποσού που κατέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο για την Καθολική Υπηρεσία που προσέφεραν τα ΕΛΤΑ για το διάστημα 2013-2019.
 • Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν για το 2020 σε 56,8 εκατ. έναντι 191,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ως αποτέλεσμα των:

– στην μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη που αφορά το σχηματισμό πρόβλεψης για το επιπλέον κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2019, ύψους 135,3 εκατ. από την ΕΥΔΑΠ (και επιπλέον 22,2 εκατ. για το έτος 2020 που περιλαμβάνεται στο κόστος πωληθέντων),

– στις ζημιές 30,8 εκατ. από αποτίμηση επενδυτικών ακινήτων (έναντι κερδών που είχαν καταγραφθεί την προηγούμενη χρήση), και

– στην ενσωμάτωση ζημιών από την συγγενή εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, έναντι σημαντικών κερδών του προηγούμενου έτους. 

 • Με βάση τα καθαρά κέρδη της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. για τη χρήση 2020, των προνοιών του ιδρυτικού της Νόμου 4389/2016 και της Επενδυτικής της Πολιτικής, εγκρίθηκε κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση η προτεινόμενη διάθεση κερδών και η απόδοση μερίσματος προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 22,2 εκατ. 

Χαρτοφυλάκιο αξίας 6 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2016, έχει ως στόχο την ανάληψη ενεργού ρόλου στον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Επιχειρήσεων, τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, τη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πολίτες/καταναλωτές και τη συμβολή στην εθνική οικονομία.  

Στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως: 

 • Ακίνητη Περιουσία & Asset Development: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO
 • Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
 • Μεταφορές και Υποδομές: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ), ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια
 • Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές
 • Τεχνολογία: 5G (ΦΑΙΣΤΟΣ) 
 • Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Όμιλος ΕΛΤΑ. 

Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε 6 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ανέρχεται σε 31.000. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News