Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 19:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Microsoft: Σε μερικούς μήνες οι εργασίες για τα Data Centers στην Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Smith στη Νέα Υόρκη

Microsoft: Σε μερικούς μήνες οι εργασίες για τα Data Centers στην Αθήνα

Mε τον επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στη χώρα προχωρούν παρά την πανδημία, ενώ υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωρίσει τον Brad Smith στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020.

Στη συνέχεια ακολούθησε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία, με τα αποκαλυπτήρια του σχετικού project (ψηφιακή αναπαράσταση των μνημείων) να πραγματοποιούνται τον προσεχή Νοέμβριο.

Ταυτόχρονα, κανονικά προχωρά η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική, όπου σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Άλλωστε, το τμήμα της Microsoft στην ελληνική πρωτεύουσα, έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία του κολοσσού παγκοσμίως.

Microsoft: Σε μερικούς μήνες οι εργασίες για τα Data Centers στην Αθήνα-1

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του κ. Smith στην «Κ», οι εργασίες για τη λειτουργία του cloud απαιτούν συνήθως δύο έως τρία χρόνια. «Πρόκειται σαφώς για μεγάλη επένδυση, μακράν τη μεγαλύτερη που έχει κάνει η Microsoft στην Ελλάδα. Μόνο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεν είναι οι μόνες» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων.

«Ακόμη σημαντικότερο από το κατασκευαστικό έργο ή το επενδυτικό πρόγραμμα είναι το τι σημαίνει μια υποδομή του 21ου αιώνα για την ανάπτυξη της Ελλάδας ως ψηφιακής οικονομίας. Σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση στο cloud σε ταχύτητες αστραπής».

Όσον αφορά το project της Ολυμπίας, είχε επισημάνει τα εξής: «Φανταστείτε ότι επισκέπτεσθε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, βγάζετε το τηλέφωνό σας και ανοίγετε την εφαρμογή που ανέπτυξε και προσέφερε η Microsoft στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Θα δείτε την Ολυμπία όπως είναι σήμερα, σαν να χρησιμοποιούσατε την κάμερα του τηλεφώνου, αλλά πάνω της θα προβάλλονται ολογράμματα που θα συνθέτουν μια επαυξημένη πραγματικότητα – έτσι θα βλέπετε πώς ήταν τα κτίρια στην αρχαία εποχή, πώς ήταν το εσωτερικό τους, πώς ήταν τα αγάλματα». 

Τι είναι τα data center

Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News