Business & Finance Τετάρτη 7/10/2020, 10:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπραντ Σμιθ (Microsoft): Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα

Μπραντ Σμιθ (Microsoft): Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα

Το κέντρο δεδομένων, που θα αναπτύξει η Microsoft στην Ελλάδα, είναι το πρώτο της στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Η χώρα μας δεν ήταν η μόνη που σκέφτηκε ο αμερικανικός κολοσσός. Πώς λοιπόν την επέλεξε; Τους λόγους που οδήγησαν την Microsoft σε αυτή την επιλογή, αλλά και τη σπουδαιότητα της επένδυσης για την Ελλάδα εξήγησε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ. 

«Μέτρησε η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Μας έπεισε ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός εξέθεσε τη σημασία της Ελλάδας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σμιθ, ο οποίος περιγράφει πώς άρχισαν από τον περασμένο Ιανουάριο και πώς ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί η συμφωνία. Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι η επένδυση «ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας». 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 
 
– Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι ανακοινώσατε και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υλοποιηθούν πλήρως τα σχέδια αυτά;

– Ξεκινώ με το συγκεκριμένο και θα περάσω εν συνεχεία στις ευρύτερες επιπτώσεις. Ανακοινώσαμε ότι θα κατασκευάσουμε data centers στην Ελλάδα. Αυτό σε πρώτη φάση σημαίνει μεγάλα κατασκευαστικά έργα, γιατί τα σύγχρονα data centers χρειάζονται γη, κτίρια, κορυφαία τεχνολογία στους σέρβερ, μπαταρίες, γεννήτριες και καλώδια οπτικών ινών. Συνήθως, από τη στιγμή της ανακοίνωσης, δηλαδή σήμερα, χρειάζονται δύο με τρία χρόνια μέχρι να ανεβάσεις τον διακόπτη και να λειτουργήσει το υπολογιστικό νέφος (cloud). Νομίζω το πιο σημαντικό είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις. Πρόκειται σαφώς για μεγάλη επένδυση, μακράν τη μεγαλύτερη που έχει κάνει η Microsoft στην Ελλάδα. Μόνο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεν είναι οι μόνες. Ακόμη σημαντικότερο από το κατασκευαστικό έργο ή το επενδυτικό πρόγραμμα είναι το τι σημαίνει μια υποδομή του 21ου αιώνα για την ανάπτυξη της Ελλάδας ως ψηφιακής οικονομίας. Σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση στο cloud σε ταχύτητες αστραπής. Τώρα, η χώρα εξυπηρετείται από κέντρα αποθήκευσης δεδομένων στο Αμστερνταμ ή στο Δουβλίνο. Θα δείτε ότι οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες εν ριπή οφθαλμού – και ακόμη γρηγορότερα. Οι υπηρεσίες του cloud θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμες και τα δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα φυλάσσονται στην Ελλάδα, προστατευμένα από την ελληνική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Πάνω απ’ όλα πρέπει να το δούμε σαν κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
 
– Μπορείτε να μου δώσετε μια εικόνα για το πώς ξεκίνησαν όλα; Αρχισαν στο Νταβός, αν καταλαβαίνω καλά;

– Εκεί ξεκίνησε η συζήτηση. Οπως ανέφερα, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός γιατί ήθελα να μοιραστώ μαζί του κάποιες ιδέες. Μία από αυτές ήταν ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό μας οδήγησε στο έργο της Ολυμπίας. Εκείνος έβαλε στο τραπέζι με έμφαση την ιδέα να κατασκευάσει η Microsoft data centers στην Ελλάδα. Είμαστε τυχεροί που συναντηθήκαμε πριν από τον κορωνοϊό, νομίζω θα ήταν πιο δύσκολο να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση μέσω βίντεο, γιατί η επένδυση είναι τόσο μεγάλη, τα ζητήματα είναι τόσο περίπλοκα που χρειάζεται πραγματικά να σκεφτεί κανείς πώς θα συνεργαστεί. Εμπλέκονται πολλά τμήματα της Microsoft και πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε τυχεροί γιατί πέντε εβδομάδες αργότερα ήρθα στην Ελλάδα, πήγα στην Ολυμπία και εν συνεχεία συναντήθηκα ξανά με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα. Εκεί αρχίσαμε να εξετάζουμε τις διάφορες πτυχές του έργου, πώς θα βρίσκαμε τα κατάλληλα οικόπεδα, τις αδειοδοτήσεις, την πρόσβαση σε καλώδια οπτικών ινών και τη χωρητικότητα του δικτύου. Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση οπότε έφυγα σκεπτόμενος «ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». Μετά μιλήσαμε δύο φορές με τηλεδιάσκεψη και αυτή ήταν η καλή πλευρά, γιατί αν δεν είχαμε την εμπειρία της COVID δεν νομίζω ότι θα περνούσαμε τόσο γρήγορα στην τηλεδιάσκεψη. Μιλήσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο και είπαμε ας δούμε αν μπορούμε να το προχωρήσουμε τόσο ώστε να ανακοινωθεί στο Athens Democracy Forum. Ημουν αποφασισμένος ότι αν υπήρχαν ομιλητές με φυσική παρουσία, θα ερχόμουν κι εγώ. Και βέβαια μια προθεσμία είναι το καλύτερο κίνητρο, τουλάχιστον για τη Microsoft. Ετσι επιμείναμε, εμπλέξαμε μεγάλο αριθμό ατόμων από τον κρατικό μηχανισμό και πριν από δύο εβδομάδες κάναμε την τελευταία συνάντηση για να σιγουρευτούμε ότι όλα τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί. Ξεπεράστηκαν και σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Είναι το επιστέγασμα πολλής δουλειάς, αλλά και η πρώτη μέρα του υπολοίπου της ζωής μας – τώρα πρέπει να πιάσουμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το έργο. 
 
– Χρειάστηκε να ανταγωνιστεί η Ελλάδα άλλες χώρες; 

– Σαφώς. Στον κόσμο υπάρχουν 190 χώρες, ίσως στο απώτερο μέλλον κατασκευαστούν data centers στις περισσότερες από αυτές, αλλά κάτι τέτοιο απέχει πολλές δεκαετίες. Είναι το πρώτο μας data center στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σκεφτήκαμε διάφορα μέρη. Νομίζω ότι μέτρησε η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Μας έπεισε ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός εξέθεσε τη σημασία της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση και ο τρόπος που εφαρμόζονται πλέον οι πολιτικές. Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητη η πολύ μεγάλη επιτυχία με την οποία η Ελλάδα διαχειρίστηκε έως τώρα την COVID-19. Η χώρα πέρασε μια δύσκολη δεκαετία, αλλά την άφησε πίσω της και εμφανίζει μια νέα δυναμική. Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία και παίζει καθοριστικό ρόλο για μια τόσο μεγάλη επένδυση.
 
– Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το έργο στην Ολυμπία. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς θα λειτουργήσει;

– Φανταστείτε ότι επισκέπτεσθε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, βγάζετε το τηλέφωνό σας και ανοίγετε την εφαρμογή που ανέπτυξε και προσέφερε η Microsoft στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Θα δείτε την Ολυμπία όπως είναι σήμερα, σαν να χρησιμοποιούσατε την κάμερα του τηλεφώνου, αλλά πάνω της θα προβάλλονται ολογράμματα που θα συνθέτουν μια επαυξημένη πραγματικότητα – έτσι θα βλέπετε πώς ήταν τα κτίρια στην αρχαία εποχή, πώς ήταν το εσωτερικό τους, πώς ήταν τα αγάλματα. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για να επιτρέπει στον κόσμο να περπατάει στο παρόν βλέποντας το παρελθόν. Επίσης, θα υπάρχουν πληροφορίες για να βοηθούν τους επισκέπτες να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που βλέπουν. Ετσι, με έναν πραγματικό αλλά και εικονικό τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα ζωντανέψει το παρελθόν με τρόπο πρωτόγνωρο. Θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Ολυμπία, αλλά και για το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα. Με τα data centers και αυτές τις επενδύσεις έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν νέο κλάδο στην ανάπτυξη λογισμικού. Φανταστείτε να πηγαίνετε από τον έναν αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας στον άλλο με το τηλέφωνό σας και να βλέπετε την πόλη με νέο τρόπο. Ή να βλέπετε την Πνύκα όχι μόνο όπως ήταν τον 5ο αιώνα, αλλά και όπως ήταν τον 4ο αιώνα, γιατί ήταν διαφορετική. Θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα, θα δημιουργήσει εγχώριες θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας και πρόσθετες ευκαιρίες στον τουρισμό. Εστιάζουμε σε εφαρμογές για κινητά, αλλά και για το Διαδίκτυο, ώστε να γίνουν οι εφαρμογές προσβάσιμες σε περισσότερο κόσμο. Ειδικά καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί της Ιαπωνίας, έχουμε την ευκαιρία να τους χρησιμοποιήσουμε για να επιδείξουμε στον κόσμο το έργο, την Ολυμπία και το ολυμπιακό πνεύμα που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Νέα γενιά απειλών για τη δημοκρατία

– Επισκεφθήκατε τον Μαραθώνα. Θέλω να ρωτήσω αν είχατε την ευκαιρία να αναλογιστείτε το μεγάλο ζήτημα του καιρού μας, το κατά πόσον η δημοκρατία δέχεται επίθεση από πλατφόρμες τεχνολογίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Η απάντηση είναι ναι. Απόλαυσα πολύ την επίσκεψη στον Μαραθώνα. Ξεκινήσαμε το πρωί από την Ακρόπολη, εκεί όπου πάνε οι περισσότεροι τουρίστες, και η μέρα τελείωσε στον Μαραθώνα, όπου δεν πηγαίνουν τόσο πολλοί. Ηταν και οι δύο χώροι εξίσου εντυπωσιακοί. Ο Μαραθώνας είναι το πρώτο σημείο της Γης στο οποίο κάποιοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία απέναντι σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Νομίζω έχει σημασία να θυμόμαστε ότι ο λόγος για τον οποίο οι Αθηναίοι θεωρούν ότι επικράτησαν απέναντι σε έναν πολύ πιο ισχυρό στρατό είναι ότι οι Πέρσες πολεμούσαν για τον αυτοκράτορα, ενώ οι Αθηναίοι πολεμούσαν για τους εαυτούς τους. Στο Athens Democracy Forum, ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτή η νέα γενιά απειλών για τη δημοκρατία.

Πηγή: Kαθημερινή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News