ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις: Αλλαγή σκηνικού; Πόσο αυξήθηκαν και ποιος είναι ο στόχος

Επενδύσεις: Αλλαγή σκηνικού; Πόσο αυξήθηκαν και ποιος είναι ο στόχος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, μέσα από ηχηρές συμφωνίες με μεγάλες ξένες επιχειρήσεις αλλά και διαχειριστές κεφαλαίων που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για «μπάσιμο» στην ελληνική αγορά.

Κατά την ομιλία του, στην παρουσίαση του Εθνικού σχεδίου για την εξωστρέφεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε πως μόνο το πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019. H περσινή χρονιά για τις άμεσες ξένες επενδύσεις  έκλεισε στα 3,127 δισ. ευρώ ενώ το 2019 στα 4,48 δισ. ευρώ.

Τα deals που έχουν κλειστεί από αρχές του έτους ξεπερνούν ήδη τα 10 δισ. ευρώ  και αναμένεται να οδηγήσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις στα καλυτέρα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Οι τελευταίες συμφωνίες δείχνουν πως το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας μάλλον έχει αρχίσει να αλλάζει και, μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, η Ελλάδα κατατάσσεται για πρώτη φορά στην 8η θέση μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών για ξένες επενδύσεις.

Επενδύσεις: Αλλαγή σκηνικού; Πόσο αυξήθηκαν και ποιος είναι ο στόχος-1

Τα μεγάλα συμβόλαια

Η πιο πρόσφατη επενδυτική συμφωνία ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή επενδυτική τράπεζα Μαcquire, έναντι αντιτίμου 2,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η προσφορά ήταν πάνω και από τον πήχη που είχε βάλει η ΔΕΗ (1,5 δισ. ευρώ). Αν ένα deal προκάλεσε αίσθηση στην αγορά τροφίμων, και όχι μόνο, δεν ήταν άλλο από την εξαγορά της Chipita από την Mondelez έναντι 2 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, η τελευταία προσφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2018. Μεγάλο deal και αυτό της ΔΕΠΑ υποδομών. Για την εξαγορά της δόθηκαν 733 εκατομμύρια ευρώ από την  Italgas  που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ξεχώρισε η συμφωνία ύψους 650 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της Vivartia Holdings, αλλά και η εξαγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής αντί τιμήματος 346 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι ο στόχος

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οργανισμών, η Ελλάδα εμφανίζει επενδυτικό κενό της τάξης των 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το οποίο χρειάζεται να καλύψει τα επόμενα χρόνια προκειμένου να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σημειωτέον, η οικονομική κρίση – από το 2009 έως το 2016 – δημιούργησε συνολικό επενδυτικό κενό στην Ελλάδα της τάξης των 99 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News