Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 15:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποια κριτήρια θα χορηγούνται τα δάνεια

Το point system και οι ανεξάρτητοι ελεγκτές

Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποια κριτήρια θα χορηγούνται τα δάνεια

Δάνεια συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως προκύπτει από το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις, τα δάνεια θα έχουν διάρκεια από 3 έως 15 έτη, χαμηλό επιτόκιο και θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου. Πέραν των τραπεζών, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των ανεξάρτητων ελεγκτών που θα αξιολογούν τις επενδύσεις.

Οι τράπεζες θα παραδίδουν στους πιστοποιημένους αξιολογητές την προέγκριση του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και πρόσφατη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης και των εξασφαλίσεων του επενδυτή από το τραπεζικό ίδρυμα. 

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να εμπίπτουν στις ακόλουθες πέντε κατηγορίες: 

α) ψηφιακός μετασχηματισμός, 
β) πράσινη μετάβαση, 
γ) εξωστρέφεια, 
δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, 
ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Για παράδειγμα αν η συνεισφορά μίας επένδυσης στους πράσινους στόχους είναι 40%, τότε το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει το 30% της επένδυσης, αν είναι 70%, το Ταμείο θα καλύπτει το 40% της επένδυσης και αν πρόκειται για 100% πράσινη επένδυση, το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτάνει το 50% της επένδυσης.

Η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων. 
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28.9.21 και στη συνέχεια μέχρι τις 30.9.21 θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για τη θέσπισή τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο της διαβούλευσης στα σχετικά αρχεία. 

moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Κείμενο Διαβούλευσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News