Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 19:39
BUSINESS & FINANCE

Αλ. Πατέλης: Προσδοκία για 7,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 (video)

Διπλάσια χρήματα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση

Αλ. Πατέλης: Προσδοκία για 7,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 (video)

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει φέτος σχεδόν διπλάσιο ποσό -σε σχέση με την αρχική εκτίμηση- από το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο 10ο επενδυτικό φόρουμ του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Νέα Υόρκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη εκτίμησε ότι η χώρα θα εισπράξει έως 7,5 δισ. ευρώ εντός του 2021, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για εκταμίευση 4,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Τώρα περιμένουμε περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο από τα αρχικά 4 δισ. ευρώ» εξήγησε, χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο ισούται με το 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το 2020, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2%, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ έδειξε «αντοχές» και περιορίστηκε μόλις κατά 2,3%, επίδοση σαφώς καλύτερη έναντι των εκτιμήσεων.

Για το τρέχον έτος δε, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% του ΑΕΠ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μια επι τα βελτίω αναθεώρηση. «Συνολικά για το 2021, η εκτίμηση για ανάπτυξη 3% έως 4% είναι αρκετά χαμηλή και σκοπεύουμε να την αναθεωρήσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης.

Ειδική αναφορά έκανε και στο τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι τράπεζες αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά “κόκκινων” δανείων μέχρι το τέλος του 2022», με την στόχευση να αλλάζει σταδιακά προς την αύξηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα παράσχει ώθηση της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, καθώς μέσα στην επόμενη 5ετία αναμένεται να παραχθεί όφελος (χάρη στην προσδοκώμενη μόχλευση) 60 δισ. ευρώ και 200.000 θέσεων εργασίας.

 

Δείτε Live το road-show του Χ.Α.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News