ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ – Μονάδα ωρίμανσης: Ρήγμα στη γραφειοκρατία για έργα 2 δισ. ευρώ

Πώς θα επιταχυνθούν τα projects σε αεροδρόμια, νοσοκομεία, και κυβερνητικό πάρκο

ΤΑΙΠΕΔ – Μονάδα ωρίμανσης: Ρήγμα στη γραφειοκρατία για έργα 2 δισ. ευρώ

Νέα έργα, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (Project Preparation Facility – PPF), η οποία συγκροτήθηκε με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων και την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για έναν μηχανισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος θα επιχειρεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους της ελληνικής γραφειοκρατίας και να συντονίσει τις επιμέρους επηρεσίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αξιοποιώντας τη μέχρι στιγμής «πλούσια» εμπειρία του.

Επομένως, η Μονάδα δεν θα περιλαμβάνει προς αξιοποίηση ή προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, αλλά έργα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα «τρέχει» ως σύμβουλος της πολιτείας.

Το management έχει ήδη αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η ωρίμανση των έργων που θα ανατεθούν στο Project Preparation Facility θα υιοθετούν και θα εφαρμόζουν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το πρώτο «πακέτο» έργων θα προσδιοριστεί επακριβώς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. Θα εμπλουτίζεται όμως συνεχώς. Για την ώρα οκτώ είναι τα βασικά project, με τα οποία θα «προικιστεί» άμεσα.

  • Κατ’ αρχήν το πρώτο μεγάλο έργο είναι ο σχεδιασμός και η ωρίμανση του έργου της αξιοποίησης της έκτασης του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Με την ολοκλήρωση τα επόμενα χρόνια του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που έχουν αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports, η παραθαλάσσια έκταση του σημερινού αεροδρομίου που βρίσκεται σε προνομιακό χώρο πλησίον του Ηρακλείου θα βγει σε διαγωνισμό παραχώρησης για την αξιοποίησή της με ώριμο master plan και ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που θα εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, όπως κατ’ εξοχήν έγινε στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που περίμενε επί 20 χρόνια αναξιοποίητο. Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης στο «Νίκος Καζαντζάκης» μένει να αποσαφηνιστεί μετά και τις εισηγήσεις των συμβούλων του PPF που θα αναλάβουν ρόλο στην ωρίμανση. Ωστόσο, αναμένεται ευρέως να προβλέπει σύνθετες χρήσεις τουριστικής και ψυχαγωγικής εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με εμπορικούς χώρους και οικιστική ανάπτυξη, αλλά και κοινωφελείς χώρους πρασίνου.
  • Ενα άλλο μεγάλο project που θα αναλάβει το PPF είναι οι διαγωνισμοί για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό αρκετών νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μάλιστα με κατεπείγουσα προτεραιότητα. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο που προβλέπει την ανακαίνιση, διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών 80 περίπου νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις το έργο αφορά και την προμήθεια και διαχείριση εξοπλισμού.
  • Τρίτο σημαντικό έργο που επίσης θα «τρέξει» άμεσα το PPF είναι η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού σε νέο κτίριο, που θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κατόπιν διαγωνισμού σε οικόπεδο 200 περίπου στρεμμάτων στη Δυτική Αττική. Η ανάπτυξη του συγκροτήματος προβλέπει την κατασκευή κελιών συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων σε 12 πτέρυγες με προαύλια πτερύγων 1.000 τ.μ., με χώρους πρασίνου, υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση, ανοικτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ΑΜΕΑ, κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριο, αλλά και κατασκευή 7 δικαστικών αιθουσών και τμήματος Μεταγωγών.
  • Τέταρτο project που βαδίζει προς ένταξη στο PPF είναι και το τμήμα των αναπτυξιακών επενδύσεων και έργων του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά διάφορες υποδομές, κάποια εκ των οποίων έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Μια άλλη ομάδα έργων που πρόκειται να ενταχθεί προς ωρίμανση στο χαρτοφυλάκιο είναι κάποιες υποδομές αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, όπως για παράδειγμα μαρίνες των οποίων η αναβάθμιση έχει ενταχθεί στους σχετικούς σχεδιασμούς.
  • Εργα θα ωριμάσει το PPF και για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με πιθανότερο αρχικά ένα φράγμα, αλλά και άλλες υποδομές του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στη συνέχεια. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο υπουργείο έχει εξασφαλίσει σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους για τα επόμενα χρόνια, με μεγάλο στοίχημα τη δυνατότητα απορρόφησής τους.
  • Η Μονάδα ωρίμανσης έργων θα αναλάβει επίσης ορισμένα από τα λεγόμενα και «ορφανά έργα», που έχει μεν αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει αλλά δεν έχουν ενταχθεί στην αρμοδιότητα κάποιου συγκεκριμένου υπουργείου ή φορέα.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό έργο είναι ο διαγωνισμός για το νέο κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλαιάς ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης Υμηττού. Υπενθυμίζεται πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το κυβερνητικό πάρκο θα απελευθερώσει χιλιάδες τετραγωνικά χώρο στο κέντρο της Αθήνας, που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων, ώστε αφενός οι χώροι αυτοί να αναπτυχθούν σε άλλες πιο φιλικές προς τους πολίτες και το περιβάλλον δραστηριότητες και αφετέρου να αποκτήσει η πολιτεία τα κυβερνητικά κτίρια που χρειάζονται τον 21ο αιώνα. Σήμερα αυτές οι υπηρεσίες καταλαμβάνουν 127 κτίρια, ενώ καταβάλλονται μισθώματα και λειτουργικά έξοδα που υπερβαίνουν τα 33 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Στο κυβερνητικό πάρκο θα αναπτυχθούν επίσης 80 στρέμματα πρασίνου και 40 στρέμματα κοινοχρήστων χώρων για τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν υπηρεσίες από τουλάχιστον εννέα υπουργεία, αλλά και άλλους οργανισμούς. Ο λόγος για τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Τα παραπάνω έργα αναμένεται να ανατεθούν στη Μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ ή Project Preparation Facility (PPF) όχι αργότερα από τα τέλη του μηνός – αρχές Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News