ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυσκολίες στην πώληση της ΛΑΡΚΟ – Ποιοι «μνηστήρες» αποχώρησαν

Μειώθηκαν σε τρεις οι υποψήφιοι επενδυτές

Δυσκολίες στην πώληση της ΛΑΡΚΟ – Ποιοι «μνηστήρες» αποχώρησαν

Αλλεπάλληλα εμπόδια υψώνονται στη διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ, καθώς οι διαδικαστικές και περιβαλλοντικές εκκρεμότητες θέτουν συνεχή προσκόμματα. 

Πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι οι έξι επενδυτές, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, έχουν ήδη μειωθεί σε τρεις, καθώς οι υπόλοιποι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.

Ενεργοί προοσώρας παραμένουν ο Όμιλος Μυτιληναίου, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑD Holdings και η βρετανική Commodity & Mining Insight. Αντιθέτως, εκτός συνέχειας έχουν θέσει εαυτόν οι Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa.

Ως βασικό πρόβλημα αναφέρεται κατ’ αρχάς ο άθλος της περιβαλλοντικής τακτοποίησης του περιουσιακού στοιχείου και ειδικά του εργοστασίου, αλλά και οι ανανεώσεις των περιβαλλοντικών αδειών.

Το συγκεκριμένο θέμα χειρίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίο έχει διατηρήσει υπό την εποπτεία του την υπόθεση. 

Ωστόσο, οι εκκρεμότητες είναι αδύνατο να λυθούν έως τις 25 Οκτωβρίου, όταν και έχει προσδιοριστεί η προθεσμία για τον έναν από τους δύο βασικούς διαγωνισμούςΟ, αυτόν που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο και κάποια άλλα κινητά και μικρότερα μεταλλεία. 

Ως εκ τούτου, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι θα δοθεί παράταση, η οποία θα συμπαρασύρει σε παράταση και τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία αφορά τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας.

Ενα δεύτερο, μετά τα περιβαλλοντικά, θέμα που απασχολεί τους υποψηφίους, είναι ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές μοντέλο, με το οποίο θα καταστεί δυνατόν ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αν δεν πλειοδοτήσει και στον άλλον, να ανεβάσει την προσφορά του σε επίπεδα τα οποία θα του επιτρέψουν την απόκτηση και του έτερου περιουσιακού στοιχείου. 

Καθώς η διαδικασία, του shoot-out όπως λέγεται, είναι περίπλοκη, η ορατότητα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Το σχετικό κείμενο αναμένεται πάντως να γνωστοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, περαιτέρω προβληματισμός εκφράζεται και για το γεγονός ότι, εκτός από τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, υπάρχουν και άλλοι τρεις που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής και οι οποίοι αφορούν ο πρώτος τα μεταλλεία Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ο δεύτερος το λιγνιτωρυχείο Σερβίων και ο τρίτος… 4 εκατομμύρια τόνους σκόνης. 

Σκόνης που αποτελεί κατάλοιπο της πρωτογενούς επεξεργασίας αλλά εκτιμάται πως ενδέχεται να περιέχει έως και 35.000 τόνους νικέλιο, εφόσον υποστεί δευτερογενή επεξεργασία. Ούτε τα τρία αυτά περιουσιακά στοιχεία, όμως, διασφαλίζεται πως μπορεί να τα αποκτήσει ο πλειοδότης των δύο βασικών διαγωνισμών.

Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, πάντοτε υπό τη βαριά σκιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι μεγάλη. Και το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας χρηματοδοτήσει την εταιρεία ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με 52 εκατομμύρια και δεσμευτεί πως θα καλύψει και τις αποζημιώσεις των περίπου 1.080 εργαζομένων, δεν μπορεί να αιμοδοτήσει περαιτέρω τον όμιλο χωρίς να βρεθεί υπόλογο για νέες κρατικές ενισχύσεις. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, πάντως, λεφτά για μισθοδοσίες και άλλα λειτουργικά έξοδα επαρκούν μόνον έως και τον Οκτώβριο, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News