Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 12:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια χώρα παράγει τις περισσότερες πατάτες; Η θέση της Ελλάδας

Μία στις πέντε πατάτες παράγεται σε μόλις μία χώρα

Ποια χώρα παράγει τις περισσότερες πατάτες; Η θέση της Ελλάδας

Πατάτες -τηγανητές, βραστές ή φούρνου- βρίσκονται σε κάθε σπίτι και σε κάθε νοικοκυριό. Όμως, ποιες χώρες της Ευρώπης παράγουν τις περισσότερες και κυρίως, ποιο είναι το μερίδιο της Ελλάδας στη συνολική παραγωγή;

Σύμφωνα με την Eurostat, λοιπόν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγουν 55,3 εκατ. τόνους πατάτας ετησίως (στοιχεία του 2020). Η Γερμανία είναι ο Νο.1 παραγωγός, καθώς αντιπροσωπεύει το 21,2% της συνολικής παραγωγής. Εν ολίγοις, μία στις πέντε πατάτες είναι γερμανικές.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πολωνία με μερίδιο 16,4%, στην τρίτη θέση η Γαλλία με 15,7%, στην τέταρτη η Ολλανδία με 12,7% και στην πέμπτη το Βέλγιο με 7,2%. Συνολικά, οι πέντε παραπάνω χώρες καλύπτουν σχεδόν το 75% της ευρωπαϊκής παραγωγής πατάτας. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μερίδιο της κυμαίνεται κάτω του 1% και συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας και της Κύπρου. 

Bar chart: Production of potatoes, including seed potatoes by producing Member State, EU countries, 2020 data, as share of the total EU production

Στο μεταξύ, οι χώρες της Ευρώπης, πέραν της παραγωγής, ασχολούνται και με την επεξεργασία της πατάτας, η οποία μεταποιείται σε τέσσερις διαφορετικές μορφές: Καταψυγμένες πατάτες, προμαγειρεμένες πατάτες, αποξηραμένες πατάτες  και χυλός πατάτας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία του βιομηχανίας επεξεργασίας αγγίζει τα 9,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 1,6% του τζίρου της συνολικής αγοράς τροφίμων της Ε.Ε.

Pie chart: production value of processed potatoes in the EU, in billion euro, for five main production groups (frozen potates (including fries), potatoes prepared or preserved (including crisps), dried potatoes, potato starch, other), 2019 data

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News