Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Απασχόληση: Μακρύς ο δρόμος για τη σύγκλιση με την Ευρώπη

Ιδίως στους νέους - Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat

Απασχόληση: Μακρύς ο δρόμος για τη σύγκλιση με την Ευρώπη

Μακρύς αποδεικνύεται ο δρόμος της ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς εργασίας, η οποία εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τα επίπεδα απασχόλησης ανάμεσα στους νέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. σε επίπεδο γενικής απασχόλησης (για τις ηλικίες 20 έως 64 ετών), διαθέτοντας το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα -δείγμα της ανάγκης πραγματοποίησης άμεσων «αλμάτων» για να μην ανοίξει περαιτέρω η ψαλίδα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το α’ τρίμηνο του 2021, η απασχόληση στην Ελλάδα ανήλθε μόλις στο 58,3%, απέχοντας περισσότερες από 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (71,9%).

Employment rate and labour market slack in Q1 2021, population aged 20-64, seasonally adjusted data, in %

Πέραν της χώρας μας, σε δυσμενή θέση βρίσκονται ακόμη δύο κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η απασχόληση δεν ξεπερνάει το 61,1% και το 66,6% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η κορυφαία επίδοση ανήκει στην Ολλανδία (81%) και τη Σουηδία (79,5%).

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα της Ελλάδας και στον δείκτη «labour market slack», ο οποίος αποτυπώνει το ποσοστό όσων είναι εκτός απασχόλησης, αλλά χρειάζονται άμεσα εργασία. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση, με ποσοστό 25,1%, απέχοντας μια «ανάσα» από την πρώτη Ισπανία (25,2%).

Ο μέσος όρος της Ε.Ε. κυμαίνεται στο 14,8%.

Employment rate and labour market slack in the EU, Q1 2009 - Q1 2021, population aged 20-64, seasonally adjusted data, in %

Το πρόβλημα είναι έτι μεγαλύτερο στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών, δηλαδή στους νέους, όπου το ποσοστό της απασχόλησης στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 12%, το χαμηλότερο σ’ όλη την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη χειρότερη επίδοση είναι της Ιταλίας (16%), απέχοντας τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος της απασχόλησης των νέων καθορίζεται στο 31,2%, δηλαδή ποσοστό υπερδιπλάσιο της Ελλάδας.

Άλλωστε, σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία της Eurostat για το σύνολο του 2020, το 15,7% των Ελλήνων ηλικίας 20 – 24 ετών ούτε εργάζεται, ούτε σπουδάζει, με την εικόνα να είναι χειρότερη στις ηλικίες 25 – 29 ετών, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται στο 18,6%.

Απασχόληση: Μακρύς ο δρόμος για τη σύγκλιση με την Ευρώπη-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News