BUSINESS & FINANCE

Οι επόμενες τρεις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Μετά το εργασιακό νομοσχέδιο και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Οι επόμενες τρεις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, το υπουργείο Εργασίας πατάει γκάζι για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις. 

Επαναλανσάρισμα των προγραμμάτων κατάρτισης 

Προγράμματα όπως αυτό της Google θα αποτελέσουν πυξίδα των νέων προγραμμάτων κατάρτισης. Σε συνεργασία και με άλλους κολοσσούς όπως την  Cisco την  Amazon, το υπουργείο εργασίας θα επαναλανσάρει την κατάρτιση μέσω της οποίας θα επιτευχθεί ένα καλύτερο skill matching, δηλαδή τα προγράμματα κατάρτισης θα στοχεύουν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Τα προγράμματα που θα προωθηθούν τα επόμενα χρόνια θα αφορούν την αναβάθμιση των ψηφιακών, πράσινων και χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων για συνολικά 628.000 δικαιούχους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις ψηφιακές δεξιότητες. Θα υπάρχουν προγράμματα μέσω των οποίων οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις αυτές θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. 

Επιπλέον θα υπάρχουν προγράμματα που θα προσφέρουν σε εργαζόμενους ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου όπως στους τομείς των πωλήσεων, του μάρκετινγκ. 

«Λίφτινγκ» του ΟΑΕΔ

Το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί  το  νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση  του ενώ θα είναι υπεύθυνος και για την αξιολόγηση των κέντρων κατάρτισης. 

Στόχος θα είναι η χρηματοδότηση του κάθε κέντρου να συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς του ώστε να γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θα υπάρχουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά κριτήρια. 

Επιπλέον ο ΟΑΕΔ θα περάσει σε μια νέα εποχή καθώς εκτός από την αναβάθμιση των πληροφοριακών του συστημάτων, θα υπάρξει επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών  που θα παρέχει πλέον ο οργανισμός. 

Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά εξελιγμένο προηγμένο εργαλείο μέσω του οποίου ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς – ζήτησης εργασίας. 

Ισότητα των φύλων 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025  που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, οργανώνεται γύρω από τέσσερις Άξονες Προτεραιότητες, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων. 

Η πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών και του κοινού και διέπεται από τις αρχές και τις κατευθύνσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. 

Ο δεύτερος  άξονας αφορά την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους. Επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και της εκπροσώπησης στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στην εντονότερη συμμετοχή τους στα κοινά. 

Ο  τρίτος άξονας  αφορά την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σχετίζεται με την μείωση του χάσματος των ανισοτήτων στον τομέα της εργασίας όσον αφορά την απασχόληση και τον επαγγελματικό διαχωρισμό, τις αμοιβές και τις διακρίσεις λόγω της μητρότητας και της φροντίδας των παιδιών με παρεμβάσεις που ξεκινούν από την εκπαίδευση και επεκτείνονται στην κατάρτιση, την επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση αλλά και σε δράσεις με στόχο την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής και οικογενειακής ζωής. 

Τέλος, ο άξονας  ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, θα γίνει προσπάθεια για την προώθηση της ισότητας των φύλων στους προϋπολογισμούς και τον σχεδιασμό πολιτικών, σε ειδικές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πληθυσμούς, στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των ΜΜΕ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News