Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 13:33
BUSINESS & FINANCE

Οι γυναίκες έχασαν 800 δισ. δολάρια στην πανδημία

Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ 98 χωρών του κόσμου μαζί

Οι γυναίκες έχασαν 800 δισ. δολάρια στην πανδημία

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν υπάρξει καταστροφικές, ειδικά για τις γυναίκες. Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι δυσανάλογη για τις γυναίκες, καθώς εκατομμύρια επωμίστηκαν το βάρος του κλεισίματος των σχολείων.

Τώρα, η οργάνωση Oxfam International επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το κόστος της πανδημίας, υπολογίζοντας ότι οι γυναίκες έχασαν εισοδήματα τουλάχιστον 800 δισ. δολαρίων πέρυσι. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ 98 χωρών του κόσμου μαζί.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πιο σκληρές για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν δυσανάλογη εκπροσώπηση σε κλάδους που προσφέρουν χαμηλούς μισθούς, λιγοστά προνόμια και τη μικρότερη εργασιακή ασφάλεια», εξηγεί η Γκαμπριέλα Μπούχερ, γενική διευθύντρια της Oxfam International. «Αντί να διορθώσουν αυτή την αδικία, οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις δουλειές των γυναικών ως αναλώσιμες και αυτό είχε κόστος τουλάχιστον 800 δισ. δολαρίων σε χαμένους μισθούς για εκείνες που απασχολούνται στην καταγεγραμμένη εργασία».

Μάλιστα, πρόκειται για μία συντηρητική εκτίμηση, η οποία δεν περιλαμβάνει τους χαμένους μισθούς εκατομμυρίων γυναικών που απασχολούνται σε αδήλωτες θέσεις εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες έχασαν περισσότερες από 64 εκατ. θέσεις εργασίας πέρυσι. Ουσιαστικά, χάθηκε το 5% των θέσεων εργασίας που κατείχαν οι γυναίκες, έναντι του 3,9% των θέσεων εργασίας που κατείχαν οι άνδρες.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, οι γυναίκες κέρδιζαν 77 σεντς για κάθε ένα δολάριο που κέρδιζαν οι άνδρες. Ο κορωνοϊός επέτεινε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διευρύνει αυτό το μισθολογικό χάσμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News