Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 22:00
ΕΡΓΑΣΙΑ

Γυναίκες στο Σίτι: Κάποιοι «μέτριοι» άνδρες μάνατζερς εμποδίζουν την ανέλιξή τους 

 Είναι πιο εύκολο για τους άνδρες να επιτύχουν στο Σίτι παρότι κάνουν λάθη

Γυναίκες στο Σίτι: Κάποιοι «μέτριοι» άνδρες μάνατζερς εμποδίζουν την ανέλιξή τους 

Η καριέρα ορισμένων γυναικών στον κόσμο των χρηματοοικονομικών ανακόπτεται από κάποια «μετρίων προσόντων» ανώτατα στελέχη, γένους αρσενικού, που έχουν την ικανότητα να κινούν τα νήματα των εκ των έσω πολιτικών, σύμφωνα με μελέτη που υποστηρίζεται από μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου.

Η μελέτη για τις γυναίκες στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό χώρο και στο London School of Economics – η οποία υποστηρίχθηκε από ομίλους, όπως Goldman Sachs, Barclays και Citi, καθώς και την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς – διαπίστωσε επίσης και μία τάση μεταξύ αυτών των στελεχών να δείχνουν ψεύτικη συμπάθεια όταν έχουν να διαχειριστούν γυναίκες εργαζόμενες, αναγνωρίζοντας ότι το χαρακτηριστικό θεωρείται πλέον πολύτιμο.

Οι εκπονητές της μελέτης δήλωσαν ότι αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μεγαλύτερες δεξιότητες διαχείρισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γυναίκες στον χώρο των χρηματοοικονομικών διαπίστωσαν ότι έπρεπε να επιδεικνύουν σταθερή πρόοδο, σύμφωνα με την έρευνα, τη στιγμή που οι άνδρες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να κάνουν λάθη ή να παρουσιάζουν μεσαία επίδοση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που πιστοποιούν το γεγονός αυτό, από ανδροκρατούμενες σκηνές, απότομη διακοπή της σταδιοδρομίας λόγω της άδειας μητρότητας και μεγαλύτερη απροθμία διαχείρισης των ανδρών ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους. Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις 79 γυναικών από το Σίτι του Λονδίνου που έγιναν από το London School of Economics, καλύπτει επιχειρήσεις στον κλάδο τραπεζών, διαχείρισης ενεργητικού, επαγγελματικών υπηρεσιών, fintech και ασφαλειών. 

Η Γκρέις Λόρνταν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο LSE, δήλωσε ότι έχει μεν σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στην ανέλιξη των γυναικών σε κορυφαία πόστα στο Σίτι, όμως επ΄ουδενί δεν βρισκόμαστε κοντά στην ισότητα. Η έρευνα υπογραμμίζει τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στην καριέρα τους στο Σίτι, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από τις αίθουσες συσκέψεων υποδηλώνουν βελτίωση μεταξύ του αριθμού των γυναικών που δεν συγκαταλέγονται ωστόσο στα ανώτατα στελέχη.

Ο αριθμός των γυναικών σε θέσεις προέδρου, διευθύνουσας συμβούλου ή οικονομικής διευθύντριας είναι πολύ μικρότερος και οι διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στην ανέλιξη των γυναικών σε κορυφαίες διευθυντικές θέσεις για να τροφοδοτήσουν την ομάδα των ταλέντων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News