BUSINESS & FINANCE

Αλλάζει ο ΟΑΕΔ; Ψηφιακός μετασχηματισμός σε εξέλιξη

Πολλές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν γίνει ηλεκτρονικές ήδη από το πρώτο lockdown

Αλλάζει ο ΟΑΕΔ; Ψηφιακός μετασχηματισμός σε εξέλιξη

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, ο οποίος -σύμφωνα με τους ιθύνοντες- αναμένεται να μεταμορφωθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν γίνει ηλεκτρονικές ήδη από το πρώτο lockdown. O πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον καναπέ του μέσω του app του OAEΔ, ενώ μπορεί να συνομιλήσει με στέλεχος του ΟΑΕΔ μέσω τηλεδιάσκεψης με την υπηρεσία ΟΑΕΔ-live.

Ο οργανισμός έχει «τρέξει» νέας γενιάς προγράμματα κατάρτισης, όπως αυτό που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Google, και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω.

Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ

Η επένδυση αυτή επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του OΑΕΔ, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η επένδυση προβλέπει την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΟΑΕΔ, την αγορά από τον ΟΑΕΔ νέων συστημάτων πληροφορικής, και τον επανασχεδιασμό ορισμένων από τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης:

α) την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών (μέσω OAEDapp) που επιτρέπει στον ΟΑΕΔ να παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους ανέργους και τις επιχειρήσεις μέσω κινητών τηλέφωνων και tablets

β) ένα εξαιρετικά εξελιγμένο προηγμένο εργαλείο μέσω του οποίου ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς – ζήτησης εργασίας. 

Στην πρώτη γραμμή της κατάρτισης 

Πλέον ο Οργανισμός θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση. Τα επόμενα χρόνια θα «τρέξουν» προγράμματα κατάρτισης μέσω του ΟΑΕΔ που θα έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των πράσινων, ψηφιακών και χρηματοικονομικών δεξιοτήτων.

Θα υπάρξει όμως και  νέο σύστημα αξιολόγησης των παροχών κατάρτισης. Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο για να συμμετέχουν στα προγράμματα.

Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια όπως: Tο ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ποσοστό των ανέργων που εξασφάλισαν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των ανέργων που διατηρούν τη μη επιδοτούμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα, πόσοι εξασφάλισαν μετά την κατάρτιση ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επαγγελματικών δεξιοτήτων εντός 6 μηνών μετά την έξοδο κ.α.

Αναδιάρθρωση  του ΟΑΕΔ

Η επένδυση στοχεύει στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του καθώς και της συνολικής ικανότητας και αποτελεσματικότητάς του Οργανισμού.

Η επένδυση συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

α) την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, δηλαδή αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησής του,

β) τον  επανασχεδιασμό και την ανακαίνιση  των κτιρίων των 118 τοπικών καταστημάτων του ΟΑΕΔ,

γ) μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική του ΟΑΕΔ,

δ) την βελτίωση των μηχανισμών εξυπηρέτησης  των ανέργων,

ε) την εφαρμογή νέων μορφών υπηρεσιών και παροχής συμβουλών.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News