Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 21:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Αναγκαίος ο φόρος αλληλεγγύης ή πλούτου σε όσους πλούτισαν στην πανδημία

ΟΗΕ: Αναγκαίος ο φόρος αλληλεγγύης ή πλούτου σε όσους πλούτισαν στην πανδημία

Εκκληση στις κυβερνήσεις απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής «φόρου αλληλεγγύης ή πλούτου» στους πλούσιους –
που πλούτισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού – σε μια προσπάθεια να μειώσουν την υπερβολική ανισότητα. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια πηγαίνουν εκεί που χρειάζονται περισσότερο.
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια
ο πλούτος των πλουσιότερων του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε ο Γκουτέρες σε συνάντηση του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

«Προτρέπω λοιπόν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τον φόρο αλληλεγγύης ή τον φόρο περιουσίας
σε όσους έχουν αποκομίσει οφέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να βοηθήσουν να κλείσει η «ψαλίδα» των μεγάλων ανισοτήτων», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Γκουτέρες διαμήνυσε ξανά ότι οι χώρες της Ομάδας του G20 και οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρατείνουν τη συμφωνία αναστολής εξυπηρέτησης χρέους έως το 2022 και παράλληλα να την επεκτείνουν ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες μεσαίου εισοδήματος να ανακάμπτουν από την πανδημία.

«Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από  την ελάφρυνση του χρέους. Χρειάζεται επειγόντως να ενισχυθεί η διεθνής διάρθρωση του χρέους προκειμένου να μπει ένα τέλος στον “φαύλο κύκλο του χρέους”, στις διεθνείς κρίσεις χρέους και στις χαμένες δεκαετίες», προσέθεσε. 

Επίσης, ο Γκουτέρες επανέλαβε το αίτημά του τα εμβόλια κατά της COVID-19 να διατεθούν σε όλες τις χώρες και ταυτόχρονα ζήτησε να δοθούν περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η δυνατότητα κοινής χρήσης εμβολίων COVAX. «Προώθηση μιας δίκαιης παγκόσμιας ανταπόκρισης και ανάκαμψης από
η πανδημία θα θέσει σε δοκιμασία το σύστημα πολυμέρειας. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτή τη δοκιμασία. Η προσπάθεια εμβολιασμού αποτελεί ένα παράδειγμα. Μόνο 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 75% των παγκόσμιων εμβολιασμών», υπογράμμισε.   

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News