Business & Finance Κυριακή 4/04/2021, 09:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημίωση του εμπορικού κόσμου σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη ζητούν οι περιφερειάρχες

Αποζημίωση του εμπορικού κόσμου σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη ζητούν οι περιφερειάρχες

Να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, που αιφνιδίως αποφασίστηκε να μην ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, όπως το υπόλοιπο λιανεμπόριο στη χώρα, ζητούν οι περιφερειάρχες των περιοχών από τον πρωθυπουργό. Για ακατανόητα «μπρος- πίσω» και  σκωτσέζικο ντουζ κάνουν λόγο και οι εμπορικές ενώσεις και ζητούν να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα. Να αναθεωρηθεί η απόφαση των αρχών έχει ζητήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι τα καταστήματα πρέπει να μείνουν κλειστά και καλεί τους αυτοδιοικητικούς να δρουν με υπευθυνότητα και όχι με στόχο να είναι αρεστοί. 

Στην επιστολή τους οι περιφερειάρχες επισημαίνουν η απόφαση ήταν παράδοξη καθώς «άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης». Ανατρέπει δε «τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα». 

Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Μήνυμα στον εμπορικό κόσμο και την τοπική αυτοδιοίκηση για την αναγκαιότητα να μείνουν κλειστά την εβδομάδα που ακολουθεί τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη στέλνουν κυβερνητικές πηγές. 

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν δεν είναι δυνατόν για λίγες μέρες να βάζουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες 13 μηνών.

Επικρίνουν δε εμμέσως πλην σαφώς τους αυτοδιοικητικούς για τη στάση τους, καλώντας τους να να συμβάλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να καλέσουν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, αντί να επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων στις τρεις περιοχές, τονίζουν ότι θα δοθεί η στήριξη που δίνεται στις επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη χώρα, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα για πρόσθετες αποζημιώσεις. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News