Business & Finance Σάββατο 3/04/2021, 14:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: Προετοιμασίες, σκωτσέζικο ντουζ και ελπίδες

Λιανεμπόριο: Προετοιμασίες, σκωτσέζικο ντουζ και ελπίδες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα ανά τη χώρα, καθώς τη Δευτέρα θα υποδεχθούν και πάλι πελάτες ύστερα από πολύμηνο κλείσιμο. Ωστόσο οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου είναι έντονες τόσο για το «σκωτσέζικο ντουζ» σε τρεις μεγάλες περιοχές στις οποίες το ιικό φορτίο είναι στα ύψη (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) όσο και για τον «κόφτη» των 20 ατόμων που ήρθε να προστεθεί στον περιορισμό του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. 

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα συνολικά στη χώρα να είναι βαριά και την πίεση στο σύστημα υγείας να επιμένει, δεν ήταν δυνατό το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έτσι η μέθοδος των τηλεφωνικών ραντεβού για παραλαβή εκτός ή εντός καταστήματος (click away – click inside) θα ισχύσει τουλάχιστον για μία μεταβατική εβδομάδα, όπως είχε γράψει το MoneyReview. Οι καταναλωτές θα στέλνουν παράλληλα SMS στο 13032 με το όνομά τους και τη διεύθυνση κατοικίας, αλλά χωρίς κωδικό. Το μήνυμα θα τους επιτρέπει τα ψώνια για 3 ώρες και μόνο μία φορά την ημέρα. Δεν θα υπάρχει περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις για ψώνια. 

Ο κόφτης και οι ελπίδες 

Τα καταστήματα θα μπορούν να υποδέχονται εντός μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 τους πελάτες, ακόμη και εάν πρόκειται για πολύ μεγάλους χώρους. Ο «κόφτης» αυτός είχε ως αποτέλεσμα η αλυσίδα ΙΚΕΑ να αποφασίσει να κρατήσει κλειστά στους πελάτες τα μεγάλα καταστήματά της, επιτρέποντας τη λειτουργία μόνο με click away.

Από την πλευρά της η Jumbo θα κρατήσει κλειστά μόνο τα καταστήματα των Σπάτων, του Αμαρουσίου στο Avenue, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν με click inside. Ωστόσο το ραντεβού θα ισχύει για ένα άτομο αποκλειστικά, το οποίο και δεν θα μπορεί να παραμένει στο κατάστημα περισσότερο από 30 λεπτά.

Ακόμη και έτσι πάντως με το υβριδικό έστω άνοιγμα να έρχεται πριν από το Πάσχα τα καταστήματα ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διασώσουν ένα μέρος του τζίρου. Ο Απρίλιος συνήθως σηματοδοτεί την έναρξη της ανοιξιάτικης σεζόν, ειδικά για τα καταστήματα ειδών μόδας, ενώ πάντα περιλαμβάνει τις πασχαλινές αγορές. Μεγάλη προσδοκία όλων βέβαια είναι ότι το άνοιγμα θα είναι οριστικό και δεν θα έχουμε άλλο πισωγύρισμα. 

Αντιδράσεις για το «κόκκινο» σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Ύστερα από εισήγηση των ειδικών η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε σήμερα ότι από τις 5 έως τις 12 Απριλίου αναστέλλεται η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Η απόφαση της τελευταίας στιγμής πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις. 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ακατανόητο «μπρος- πίσω», σημειώνει πως ο εμπορικός κόσμος δικαιούται και απαιτεί σεβασμό και καλεί τις αρχές να επαναξετάσουν τα δεδομένα.  «Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε «σκωτσέζικο ντους» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν «γονατίσει» κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown»; αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. 

Να αναιρέσει την απόφαση καλεί την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης. «Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» εξαίρεση. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια» τονίζει.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News