Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 14:35
BUSINESS & FINANCE

ΕΣΕΕ: Ποιες επιχειρήσεις αποκλείονται από την επιδότηση παγίων δαπανών

Ζητά παρέμβαση της κυβέρνησης

ΕΣΕΕ: Ποιες επιχειρήσεις αποκλείονται από την επιδότηση παγίων δαπανών

Τον αποκλεισμό των εμπορικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους από το μέτρο «κάλυψης» των παγίων δαπανών καταγγέλλει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Πρόκειται για περίπου 130.000 επιχειρήσεις, ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο, λόγω του κριτηρίου για την απασχόληση τουλάχιστον ενός εργαζόμενου με εξαρτημένη σχέση πλήρους απασχόλησης.

«Πρόκειται για το ίδιο λάθος που η ΕΣΕΕ είχε εντοπίσει στον πρώτο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο διορθώθηκε μεν στις επόμενες, αλλά ένα χρόνο μετά επαναλαμβάνεται στο κρίσιμο μέτρο της κάλυψης δαπανών» υπενθυμίζει, μάλιστα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ ζητά την άμεση διορθωτική παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε «οι εν λόγω επιχειρήσεις να τύχουν ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και απαξιωμένα εμπορεύματα, υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εντέλει έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και Δημόσιο με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους».

Καταλήγοντας δε, σημειώνει ότι ο εκ νέου αποκλεισμός των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, εντείνοντας τις ανισότητες που ήδη δημιουργεί η πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των παγίων δαπανών θα ξεκινήσει από τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση οι επιχειρήσεις:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News