ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαπενταμελής επιτροπή θα ελέγχει τις εισαγωγές ακριβών φαρμάκων 170 εκατ. ευρώ

Δεκαπενταμελής επιτροπή θα ελέγχει τις εισαγωγές ακριβών φαρμάκων 170 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ελέγχου των εισαγωγών ακριβών φαρμάκων στη χώρα, μια κίνηση η οποία έχει ήδη εξαγγελθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κρίθηκε άμεσα αναγκαία μετά και την αποκάλυψη ότι η χώρα ξόδεψε περί τα 14 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση πανάκριβης θεραπείας αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ειδικότερα, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας», προβλέπεται η σύσταση μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής θα μπουν φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μόνο το 2023 κόστισαν 168,7 εκατ. ευρώ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο οποίος τα αποζημιώνει στο 100% και εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής  Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Η Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π. θα αποτελείται από 15 τακτικά μέλη ως εξής:

α) 11 ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων,

β) 2 φαρμακοποιοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και

γ) 2 οικονομολόγοι υγείας.  

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, έργο της  Επιτροπής είναι ο έλεγχος των ατομικών αιτημάτων που εμπίπτουν στις περ. β) και γ) παρ. 1 του άρθρου 265 και αφορούν σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά χώρα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη (off label)  για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο Σ.Η.Π. για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης. Φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά μέσω Σ.Η.Π. ατομικά αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να ελέγχονται από την Επιτροπή κατόπιν νέου αιτήματος που υποβάλλεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος.

Η Επιτροπή ελέγχει τα ως άνω ατομικά αιτήματα ως προς τη στοιχειοθέτηση υψηλής ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης, σύμφωνα με τα κριτήρια: α) πάθηση απειλητική για ζωή, β) πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και γ) πάθηση για την οποία δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα. Εφόσον, κατά κρίση της Επιτροπής, στοιχειοθετείται υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τη συγκεκριμένη πάθηση στην οποία αφορά το αίτημα, η Επιτροπή ελέγχει περαιτέρω τα κριτήρια: α) τη στοιχειοθέτηση μεγάλου θεραπευτικού αποτελέσματος σχετικά με συγκεκριμένη ένδειξη, β) την άμεση θεραπευτική διασύνδεση με την πλειοψηφία του πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση και γ) τα κλινικά δεδομένα υψηλής βεβαιότητας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για χορήγηση των φαρμάκων που εισάγονται από το ΙΦΕΤ  και διακινούνται από τα δικά του φαρμακεία, αυξήθηκε από 94 εκατ. ευρώ το 2022 στα 168,7 εκατ. ευρώ το 2023. Η αύξηση αυτή καθιστά απαραίτητο τον ενδελεχή έλεγχο των αιτημάτων προκειμένου να εντοπισθούν οι περιπτώσεις στις οποίες το εισαγόμενο σκεύασμα αφορά μια υψηλά ακάλυπτη ιατρική ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: 

Έλεγχοι στις αθρόες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων- Δεν επηρεάζονται τα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων: Ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ οι εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας το 2023

Από ένα μόνο οργανισμό η διαχείριση νοσοκομειακών φαρμάκων 1,4 δισ. ευρώ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News