Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 19:44 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ η ελληνική παραγωγή φαρμάκων το 2022 – Προσέγγισε τα 1,9 δισ. ευρώ

Σε επίπεδα ρεκόρ η ελληνική παραγωγή φαρμάκων το 2022 – Προσέγγισε τα 1,9 δισ. ευρώ

Ταχύτητες ανεβάζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κατορθώνοντας να σημειώνει συνεχή αύξηση παραγωγής. Τα εργοστάσια που βρίσκονται εντός συνόρων μάλιστα, κατόρθωσαν την περσινή χρονιά να ανεβάσουν την αξία των παραγόμενων σκευασμάτων τους στα 1,87 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 16,1% σε σχέση με το 2021. Η αξία αυτή αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα σε μία πενταετία οι εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να διπλασιάσουν την αξία της παραγωγής τους, καθώς το 2017 αυτή είχε διαμορφωθεί στα 953 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεί εξάγονται από την έκδοση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022» την οποία εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη σημασία για το σύστημα υγείας, τους ασθενείς και την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος δαπανά για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) το 8% της συνολικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2020), ενώ την περίοδο 2002-2022 διενεργήθηκαν 3.830 κλινικές (2.250 ολοκληρωμένες) μελέτες ανεξαρτήτου φάσης ή σταδίου. Επιπρόσθετα, η εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων έχει προστιθέμενη αξία στα 1,5 δισ. (6,4% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης).

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2022 σε 2,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 4,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2022 με κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ην. Βασίλειο. Να επισημάνουμε ότι οι εξαγωγές το 2022 υποχώρησαν κατά 300 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μείωση των παράλληλων εξαγωγών που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες και τα οποία δεν είναι ελληνικά φάρμακα, αλλά και στην στροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά για την κάλυψη ελλείψεων.

Οι απασχολούμενοι στον κλάδο φαρμακευτικών προϊόντων (παραγωγή και εμπορία) ήταν 28,9 χιλ. άτομα το 2021.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,2 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ) το 2021. Έτσι, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 108 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 2,8% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει 3,4 θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται οι αναγκαστικές επιστροφές (clawback & rebate).

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ, κ. Άγγελος Τσακανίκας σημείωσε πως: «Ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς όρους. Οι προοπτικές του είναι υποσχόμενες σε ένα διεθνές περιβάλλον που αναζητά πλέον νέες παραγωγικές μονάδες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο επαναπροσδιορισμός των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας είναι μια ευκαιρία για τη εγχώρια παραγωγή και επομένως η απελευθέρωση περισσότερων επενδυτικών πόρων και κεφαλαίων είναι βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε: «Ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Ο εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η βελτίωση της απόδοσης των επενδύσεων, η μείωση των καθυστερήσεων στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα και η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας πρέπει να αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Ο κλάδος μας διαχρονικά στηρίζει το Σύστημα Υγείας και του ασθενείς. Σε περιόδους δύσκολες, σταθήκαμε συνοδοιπόρος της Πολιτείας διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και έτσι θα συνεχίσουμε. Χρειάζεται, ωστόσο, η διαμόρφωσή μιας βιώσιμης εθνικής φαρμακευτική πολιτικής, με επίκεντρο τον ασθενή, τη Δημόσια Υγεία και την απασχόληση».

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση οικονομικού κλίματος – Βουτιά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ουραγός και το 2023 η Ελλάδα στην φαρμακευτική έρευνα

Μελέτη: Υψηλά τα κόστη υγείας για τους πολίτες σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία

M. Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News