Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 12:53 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

M. Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα

M. Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του κλάδου παραγωγής φαρμάκου για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επιβεβαιώνει τη διάθεση για ενίσχυσή της μέσω ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο, βασισμένο σε μια εθνική πολιτική φαρμάκου, που θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα φαρμακευτικά προϊόντα για την υγεία των ασθενών και θα αποτελέσει βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«Είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση στην Ευρώπη. Διαθέτει μία πολύ σπουδαία παραγωγική βάση της φαρμακοβιομηχανίας. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά δεν υπάρχουν. Και υπάρχουν εδώ. Από αυτές τις σπουδαίες επιχειρήσεις, με την άψογη ποιότητα των προϊόντων που παράγουν», τόνισε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας. Θα διαθέσουμε όλα τα μέσα, όλη την πολιτική μας θέληση, με σχέδιο να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Ο στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε, επιτέλους, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα προϊόντα, που έχει ανάγκη η υγεία των Ελλήνων πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να μεγαλώσουμε πολύ. Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό μας. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Να φτάσουμε την Ιρλανδία, να φτάσουμε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει -για λόγους όχι τυχαίους, αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν- μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, περιέγραψε την εικόνα της παραγωγικής δυναμικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι ξεκάθαρο πως ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρή εθνική βιομηχανία δεν νοείται. Εκτός από το ελληνικό περιβάλλον συμμετέχουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, ως μέλος του συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Παραγωγικών Φαρμακοβιομηχανιών. Μέχρι στιγμής, τα μέλη της Ένωσης αυτής παράγουμε το 70% των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη, σε 400 εργοστάσια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων τα 45 βρίσκονται στην Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι:

«Η χώρα μας θεωρείται πλέον ένας από τους πέντε σημαντικούς κόμβους παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι, λοιπόν, γιατί σήμερα τα φάρμακα μας καλύπτουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα και διεθνώς».

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι έχουν τεθεί ξεκάθαροι στόχοι:

– Πρώτον, ο επαναπατρισμός της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της Ευρώπης για να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγωγές από τρίτες χώρες

– Δεύτερον, η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και της βιοφαρμακευτικής καινοτομίας.

«Εάν αυτά υλοποιηθούν με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα έχουμε εξασφαλίσει αυτονομία, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. για πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Η συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου

Σύμφωνα επίσης με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα παρέχει κάλυψη σε περισσότερο από το 60% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες. Τα ελληνικά φάρμακα κατέχουν 26% μερίδιο αγοράς με βάση τον διακινούμενο όγκο, αλλά λαμβάνουν μόνο το 13% από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν το 62% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, πραγματοποιούν το 90% των επενδύσεων στον κλάδο ενώ παράγουν το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης. Πενήντα φαρμακευτικές εταιρείες, με 45 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, διαθέτουν 72 μονάδες και 202 γραμμές παραγωγής, ενώ λειτουργούν και 27 ερευνητικά κέντρα και τμήματα

Παράλληλα, ενισχύουν την απασχόληση με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με τις επενδύσεις τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Με παρουσία σε 147 χώρες, αύξησαν τις εξαγωγές τους, από την έναρξη της κρίσης κατά 182%, συμβάλλοντας στη βελτίωση του σταθερά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αναδειχθεί σε βασικό επενδυτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, υλοποιώντας ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων, συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, σε ένα φάσμα δράσεων. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία 10 νέων εργοστασίων με 32 νέες μονάδες παραγωγής και 56 νέες γραμμές, αλλά 14 νέες ερευνητικές δομές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News