Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα: Ένας δυναμικός κλάδος με τζίρο 2,3 δισ. ευρώ
Την ανοδική πορεία του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων επιβεβαιώνει ειδική Μελέτη για το ρόλο και το αποτύπωμα του κλάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας (Ι.Π.Υ.) για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.). Αντικείμενο της μελέτης ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τις προοπτικές της αγοράς των ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα η οποία με βάση τα στοιχεία του 2021 διαμορφώθηκε στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σ.Ε.Ι.Β τον δυναμικό χαρακτήρα του κλάδου στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σημείωσε ότι: «Στον ιατροβιοτεχνολογικό κλάδο δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 34.000 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους και καταγράφουν κύκλο εργασιών της τάξης των 140 δισ. €, ο οποίος αντιστοιχεί στο 25%-30% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς. Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου προσεγγίζει τα 2,3 δισ. €, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 11.000 άτομα. Σημειώνεται ότι τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά εταιρεία είναι 23 άτομα. Οι προοπτικές του κλάδου για ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όρους κύκλου εργασιών και απασχόλησης μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, εφόσον διαμορφωθούν πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά, η οποία μπορεί να καταστεί εξόχως ελκυστική για νέες επενδύσεις» και κατέληξε «είναι ενδεικτικό, ότι το ποσοστό των απαιτήσεων έναντι των πωλήσεων ανέρχεται σε 60%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από νοσοκομεία και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και φορείς, ξεπερνούν το 1,16 δισ. ευρώ, συνθήκη, η οποία αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά σε σχέση με τον στόχο της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, προς όφελος των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας».
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σ.Ε.Ι.Β. Δημήτρη Νίκα, στο kathimerini.gr, η πανδημία Covid -19 επηρέασε θετικά τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ο οποίος εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 10,4% το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθε στα 2,3δις ευρώ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των εταιρειών και παρά την σημαντική μείωση των τιμών τα καθαρά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση 38% σε σχέση με το 2020 (HPI μελέτη ΣΕΙΒ) φτάνοντας τα 360 εκατ. ευρώ.
«Παρατηρούμε ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος που αναπτύσσεται συνεχώς, αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό, 98%, από μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 79% των πωλήσεων και οι μεγάλες εταιρίες, 2%, με 21% των πωλήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό λιγότερο των 100 ατόμων (90%) με υψηλό κόστος μισθοδοσίας συμβάλλοντας έτσι στην ανακοπή του brain drain», αναφέρει ο κ. Νίκας.
Τα δε σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου είναι:
– Καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλόμενων. Ενδεικτικά το Δεκέμβριο του 2022 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων εκτινάχθηκαν στα 909 εκατ. ευρώ (50%) ( Γενικό Λογιστήριο του κράτους) και στα 1,11 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023. Μεγάλο μέρος αυτών αφορά σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.
– Ο ελλιπείς προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων με συνεπακόλουθα το claw back το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και το 50% σε κάποιες περιπτώσεις και οι ατιμολόγητες παραγγελίες. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι ατιμολόγητες παραγγελίες έχουν φτάσει τα 107 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Προμηθευτές Υγείας: Βραχνάς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου
ΙΦΕΤ: Η εταιρεία – ανάχωμα του Δημοσίου κατά των ελλείψεων στα φάρμακα
ΟΟΣΑ: Τα υπερμικρόβια κοστίζουν 28,9 δισ. δολάρια τον χρόνο – Συναγερμός για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News