Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 07:15 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΙΦΕΤ: Η εταιρεία – ανάχωμα του Δημοσίου κατά των ελλείψεων στα φάρμακα

ΙΦΕΤ: Η εταιρεία – ανάχωμα του Δημοσίου κατά των ελλείψεων στα φάρμακα

Έτος σημαντικών προκλήσεων ήταν το 2022 για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που αποτελεί θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το ινστιτούτο λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα προσφέροντας ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, όπως η φαρμακευτική έρευνα, η παραγωγή φαρμάκων, η αποστείρωση ιατρικού υλικού με γάμμα ακτινοβολία, αλλά και η ελεγχόμενη διάθεση σπάνιων φαρμάκων, αντιδότων και καινοτόμων θεραπειών.

Χαρακτηριστικό του ρόλου του ΙΦΕΤ, η συνολική δραστηριότητα του οποίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, αποτελεί το γεγονός ότι τη τελευταία διετία, 6 στα 10 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)  και ήρθαν στην Ελλάδα διατέθηκαν στους Έλληνες ασθενείς μέσω αυτού. Εκτιμάται δε ότι οι θεραπείες που διαχειρίστηκε το Ινστιτούτο τα τελευταία 3 χρόνια, βοήθησαν περισσότερους από 1.000.000 ασθενείς και τις οικογένειές τους. Πολλές από τις νέες θεραπείες, ήρθαν στην Ελλάδα απευθείας από την Αμερική και για πρώτη φορά από όλη την Ευρώπη. Θεραπείες για  Έλληνες ασθενείς με την εκφυλιστική νόσο VHL, το πολλαπλό μυέλωμα, τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, τον καρκίνο του πνεύμονα ή τη γενετική νόσο LC-FAOD κ.α.

Την ίδια στιγμή μέσω του ΙΦΕΤ αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό και το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων. Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας, ο ΕΟΦ, αναγνωρίσει μια έλλειψη ενός φαρμάκου ως κρίσιμη, το ΙΦΕΤ αποτελεί μια από τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεση του για την αντιμετώπιση της, μέσω έκτακτης εισαγωγής για ορισμένη χρονική περίοδο.

Η πορεία το 2022

Το 2022 ήταν μια χρονιά όπου σημειώθηκαν μια σειρά από σημαντικά γεγονότα για το ΙΦΕΤ:

•             Ψηφιοποιήθηκε όλη η διαδικασία αγορών φαρμάκων. Από το εσωτερικό αίτημα της διεύθυνσης πωλήσεων μέχρι την έρευνα αγοράς και την τελική παραγγελία προς τον προμηθευτή, όλη η πορεία κάθε νέας παραγγελίας είναι πλέον κωδικοποιημένη και προσβάσιμη. Άλλο ένα παράδειγμα για το πώς η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας ενισχύει τη διαφάνεια.

•             Αυξήθηκε ο μέσος όρος αποστολής  παραγγελιών σε προμηθευτές κατά 67% και η έκδοση τιμολογίων ανά ημέρα κατά 56%.

•             Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης παραγγελιών αλλά και η αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών μέσω chatbot.

•             Συνεχίστηκε επίσης η επαναδιαπραγμάτευση τιμών αγοράς προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, με τη μέση τιμή διάθεσης να μειώνεται κατά 23% για τα φάρμακα μακροχρόνιας έλλειψης. Το συνολικό όφελος για τον Έλληνα ασθενή από τη μείωση της μέσης τιμής διάθεσης ξεπερνάει τα 7,9 εκατ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2022.

•             Προστέθηκαν 32 νέοι υπάλληλοι υψηλής εκπαιδευτικής βαθμίδας, αυξάνοντας το σύνολο του προσωπικού κατά 67%.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς, έγινε επίσης και η επαναδραστηριοποίηση του ΙΦΕΤ στο τομέα της έρευνας, μέσω του Ερευνητικού Εργαστηρίου του. Ταυτόχρονα, η χρονιά παρουσιάζει μεγάλη αύξηση για τη ζήτηση φαρμάκων μέσω έκτακτης εισαγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 το ΙΦΕΤ κλήθηκε να διαχειριστεί 2,5 φορές περισσότερα αιτήματα από τον ΕΟΦ ανά εβδομάδα, σε σχέση με το 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News