Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 20:40
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bourla: Στη μάχη κατά του καρκίνου τα κέρδη της Pfizer από τον Covid

Bourla: Στη μάχη κατά του καρκίνου τα κέρδη της Pfizer από τον Covid

Η Pfizer Inc ρίχνει τα έκτακτα κέρδη από το εμβόλιο και τη θεραπεία COVID-19 στην ανάπτυξη προϊόντων για τη μάχη κατά του καρκίνου, κυρίως με την αγορά της Seagen Inc, αξίας 43 δισ. δολ., δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla σε εκδήλωση του Reuters την Πέμπτη.

«Η Pfizer δίνει όλα τα κέρδη που αποκομίσαμε από το COVID το ’21 και το ’22 και αυτά που θα αποκομίσουμε το ’23 για να αποκτήσουμε τεχνολογία και προϊόντα που πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψουν να πολεμήσουμε τον καρκίνο», είπε, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως την «επόμενη επιτυχία» της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα προϊόντα COVID οδήγησαν τα έσοδα της Pfizer σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολάρια το 2022 και τα 80 δισ. δολάρια το 2021.

Ο Bourla επιδιώκει να μετατοπίσει την εστίαση της φαρμακοβιομηχανίας από τα εμβόλια και τη θεραπεία COVID-19 που έφεραν την εταιρεία στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και οδήγησαν σε μια μοναδική αύξηση των εσόδων.

Η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω μιας απότομης, αλλά αναμενόμενης, πτώσης των πωλήσεων των προϊόντων COVID και προετοιμάζεται επίσης για μείωση των εσόδων τα επόμενα χρόνια για ορισμένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, καθώς αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από τα φθηνά γενόσημα.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές περιμένουν από την Pfizer να παράγει νέα blockbuster φάρμακα που θα μπορούν να αποφέρουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, είτε από το δικό της δίκτυο φαρμάκων υπό ανάπτυξη είτε μέσω συμφωνιών.

Ο Bourla έχει ήδη επιβλέψει μια σειρά εξαγορών για την ενίσχυση του δικτύου φαρμάκων της Pfizer, με προεξάρχουσα τη συμφωνία ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Seagen, η οποία παρασκευάζει πολύπλοκες στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

Άλλες πρόσφατες συμφωνίες της Pfizer περιλαμβάνουν την εξαγορά της Biohaven Pharmaceutical Holding, παρασκευάστριας μιας θεραπείας για την πρόληψη της ημικρανίας, έναντι 11,6 δισ. δολαρίων, την εξαγορά της Arena Pharmaceuticals, παρασκευάστριας φαρμακευτικής εταιρείας φαρμάκων για την ελκώδη κολίτιδα, ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, και τη συμφωνία ύψους 5,4 δισ. δολαρίων για την Global Blood Therapeutics με έμφαση στη θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

Ο Bourla βρέθηκε στο τιμόνι της Pfizer καθώς η φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Νέα Υόρκη έτρεχε μαζί με τον Γερμανό εταίρο BioNTech για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για το COVID, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου βρέθηκε σε lockdown το 2020. Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης το Paxlovid, μια σωτήρια αντιική θεραπεία για την ασθένεια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει την Πέμπτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας για το COVID, η οποία επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανούς να λάβουν εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες χωρίς κόστος.

Η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές εμβολίων COVID αναμένουν να πουλήσουν τον επόμενο γύρο αναμνηστικών εμβολίων στην αγορά και όχι απευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως έκαναν προηγουμένως.

Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να τετραπλασιάσει περίπου την τιμή του εμβολίου COVID σε περίπου 110 έως 130 δολάρια ανά δόση φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Σχέδιο ανάπτυξης έως το 2030, καθώς αντιμετωπίζει πλήγμα 18 δισ. δολ. στα έσοδα από τα γενόσημα

Πρόβλημα στον φορολογικό παράδεισο της Ευρώπης: Ταμείο για τα φορολογικά έσοδα από πολυεθνικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News