Business & Finance Δευτέρα 2/10/2023, 11:45 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ουραγός και το 2023 η Ελλάδα στην φαρμακευτική έρευνα

Ουραγός και το 2023 η Ελλάδα στην φαρμακευτική έρευνα

Εκατοντάδες εκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο από την χώρα, καθώς εξακολουθεί να διατηρείται ένα αφιλόξενο περιβάλλον για έρευνα στην Υγεία και ειδικότερα για κλινικές μελέτες στο χώρο του φαρμάκου. Έτσι ενώ στην Ευρώπη υπάρχει μια δεξαμενή κεφαλαίων για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη στο χώρο του φαρμάκου 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα, καταφέρνει να αποσπά μόλις 50-70 εκατ. ευρώ ετησίως σε κλινικές μελέτες. Μάλιστα το 2023 δείχνει να ξεκινά ιδιαίτερα άσχημα, καθώς τα αιτήματα για κλινικές μελέτες δείχνουν μια δραματικά πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέφερε η κα Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), σε πρόσφατο συνέδριο για την Υγεία, το 2022 σημειώθηκε σημαντική αύξηση σε μελέτες στη χώρα, με τα σχετικά αιτήματα προς το ΕΟΦ να φτάνουν τα 262, συνολικού προϋπολογισμού 128 εκατ. ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή μια αύξηση κατά περίπου 20% στο αριθμό των μελετών και 18,5% στα προς επένδυση κεφάλαια. Παρόλ’ αυτά παραμένουμε δραματικά χαμηλά από το στόχο που έχει θέσει εδώ και χρόνια το Υπουργείο Υγείας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΕΟΦ, τελικά οι μελέτες που εγκρίθηκαν πέρυσι ήταν 219, γεγονός που σημαίνει πως και ο προϋπολογισμός για τη συνολική έρευνα στο φαρμακευτικό κλάδο, υποχώρησε ίσως και κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά την τελευταία 6ετία επενδύονται σε κλινικές μελέτες κατά μέσο όσο περί 65 εκατ. ευρώ, αν και η Ελλάδα έχει δυνατότητες να προσελκύσει κεφάλαια της τάξης των 450-500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με τον ΕΟΦ, μέχρι το τέλος Ιουνίου τα αιτήματα για νέες κλινικές μελέτες, ήταν μόλις 50. Αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός, που προοιωνίζεται μια κακή χρονιά σε αυτό το πεδίο με τις μελέτες φέτος να μην ξεπερνούν τις 200, επιστρέφοντας σε επίπεδα περιόδου lockdown.

Η χώρα μας προσπαθεί να βελτιώσει το περιβάλλον προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια σε αυτό τον τομέα, κάτι το οποίο φυσικά είναι και προς όφελος των ασθενών καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να λάβουν καινοτόμα φάρμακα δωρεάν συμμετέχοντας σε μια μελέτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση με καθυστέρηση 8 ετών, τέθηκε και στην Ελλάδα στις αρχές τους 2022 σε εφαρμογή ο κανονισμός 536/2014 της ΕΕ, ο οποίες έρχεται για να εναρμονίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης και εποπτείας των κλινικών δοκιμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με την κυρία Κοράκη, στόχος του κανονισμού είναι η προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στην ΕΕ και η διασφάλιση ότι η ΕΕ προσφέρει ένα ελκυστικό και ευνοϊκό περιβάλλον για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας σε μεγάλη κλίμακα.

Με τον νέο κανονισμό δίνεται η δυνατότητα υποβολή μίας ηλεκτρονικής αίτησης μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας γνωστής ως Σύστημα Πληροφοριών Κλινικών Δοκιμών (CTIS) για έγκριση για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Επίσης καθίσταται πιο αποτελεσματική για τα κράτη μέλη της ΕΕ η  αξιολόγηση και την έγκριση τέτοιων αιτήσεων από κοινού, ενώ βελτιώνονται η ανταλλαγή πληροφοριών και τη συλλογική λήψη αποφάσεων σε κλινικές δοκιμές, η διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τις κλινικές δοκιμές καθώς και τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας για όλους τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές της ΕΕ.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι τον Οκτώβριο του 2022, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την «Ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής Έρευνας στη Χώρα».

Διαβάστε επίσης: 

Μελέτη: Υψηλά τα κόστη υγείας για τους πολίτες σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία

M. Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News