ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατασκευές: Οι 14 μήνες που άλλαξαν την πορεία της Intrakat

Κατασκευές: Οι 14 μήνες που άλλαξαν την πορεία της Intrakat

Οταν πέρυσι τον Ιούλιο ο έλεγχος της Intrakat άλλαζε χέρια και περνούσε στη Winex Investments, λίγοι φαντάζονταν πως θα μπορούσε η κατασκευαστική να γυρίσει σε κερδοφορία και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο έργων της και μάλιστα μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Πόσο μάλλον να προχωρήσει και στην εξαγορά της «Ακτωρ» και να καταστεί από ουραγός του κλάδου, πρωταγωνιστής. Σήμερα, 14 μήνες μετά, η Intrakat εμφανίζεται κερδοφόρος, χρηματοοικονομικά υγιής και οι προοπτικές της είναι δραστικά βελτιωμένες.

Ο όμιλος πέτυχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%, στα 149 εκατ. ευρώ, και αύξηση του ανεκτέλεστου στα 2,15 δισ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 23 εκατ. έναντι ζημιών 19 εκατ. πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ., από ζημίες 18,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα δε ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ., αυξημένα κατά 194% σε σύγκριση με τα τέλη του 2022, ενώ από τότε αυξήθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 138%, στα 60 εκατ., με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 26%, στα 94 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του περυσινού πρώτου εξαμήνου, το ανεκτέλεστο δεν ξεπερνούσε το 1,3 δισ. ευρώ. Δώδεκα μήνες μετά, καταγράφεται αύξηση κατά 71% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο για τον όμιλο των 2,1 δισ. ευρώ. Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 η Intrakat εξασφάλισε νέες συμβάσεις ύψους 915 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος τους μάλιστα προέρχεται από ιδιωτικά έργα. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προϋπολογισμού 352 εκατ., και η κατά 40% συμμετοχή στην κατασκευή του Riviera Tower στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη γαλλική Bouygues Batiment International, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Οπως και η κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση τμημάτων του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης αλλά και του οδικού άξονα ΝΔ Πελοποννήσου.

Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί επενδύσεις σε δραστηριότητες όπως η ενέργεια και το real estate. Ειδικά για τον ενεργειακό κλάδο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς προωθεί 95 έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης, αθροιστικής ισχύος 2,8 GW. Στόχος, σύμφωνα και με όσα ανέφερε η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών, είναι σταδιακά να επιτύχει από την εκμετάλλευσή τους EBITDA ύψους 120 εκατ. ετησίως. Πρόκειται για έργα τα οποία χαρακτηρίζονται μεν από υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες, πλην όμως έχουν συγκριτικά χαμηλό λειτουργικό κόστος και εύρωστα περιθώρια. Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς τέτοιων έργων της εταιρείας είναι ακόμη σχετικά μικρή αλλά τα έσοδά τους αντιστοιχούν ήδη στο 15% των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδών.

Μαζί με το χαρτοφυλάκιο των έργων της Intrakat και την κερδοφορία, έχει σχεδόν διπλασιαστεί και η χρηματιστηριακή αξία της από το πρώτο εξάμηνο του 2022 στα επίπεδα του μισού δισεκατομμυρίου αυτές τις μέρες.

Οι επιδόσεις αυτές αποδίδονται από τους αναλυτές στη στρατηγική αναδιάρθρωση της Intrakat που δρομολόγησε το management Αλέξανδρου Εξάρχου, στον εσωτερικό μετασχηματισμό, στην προσέλκυση ικανών στελεχών και στην οικονομική της ενίσχυση μέσω της αύξησης κεφαλαίου που υλοποιήθηκε στις αρχές του έτους με πρωταγωνιστή τον βασικό της μέτοχο, τη Winex Investments, συμφερόντων των κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου.

«Τα αποτελέσματα εξαμήνου μάς δημιουργούν αισιοδοξία πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με την εξαγορά της “Ακτωρ”», σημείωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλ. Εξάρχου στην παρουσίαση του ομίλου, αυτή την εβδομάδα, στους αναλυτές. Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό που πετύχαμε σε ένα χρόνο στην Intrakat μπορούμε να το πετύχουμε και στην “Ακτωρ”». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία εξαγοράς εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. «Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αύξηση του ανεκτέλεστου στα 5 δισ. και την ενίσχυση της “Ακτωρ” ώστε να “ξανατρέξει” όπως της αξίζει και όπως πρέπει», υπογράμμισε.

Οσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές κερδοφορίας του ομίλου, εξήγησε ότι «όσο ολοκληρώνονται τα παλαιά έργα και μπαίνουμε σε νέα, η κερδοφορία θα αυξάνεται», καθώς αυτά τα νέα έργα της Intrakat έχουν υγιές περιθώριο κέρδους. «Ενα μεικτό περιθώριο άνω του 10% από το ανεκτέλεστο είναι επιτεύξιμο», δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε αντίστοιχα υγιές πλέον και το ανεκτέλεστο της «Ακτωρ». Υπογράμμισε ακόμη πως δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου, αφού «η σημερινή κεφαλαιακή διάρθρωση μπορεί να σηκώσει το ανεκτέλεστο και της Intrakat και της “Ακτωρ”».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών ο Αλ. Εξάρχου επιβεβαίωσε επίσης τη στρατηγική σημασία που αποδίδει ο όμιλος στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και την έμφαση που δίνει στην εξωστρέφεια, με πρώτο σταθμό τη Ρουμανία, απ’ όπου αναμένονται πλέον οι επόμενες ειδήσεις για την κατασκευαστική.

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Επιστροφή στα κέρδη, αύξηση του ανεκτέλεστου

Intrakat: Αισιοδοξεί ότι η εξαγορά της Άκτωρ θα εγκριθεί από την Επ. Ανταγωνισμού

Intrakat: Ανέλαβε την αποκατάσταση της παλαιάς γέφυρας του ποταμού Αξιού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News